Sedam mjeseci nakon potresa građani u strahu: Cigla mi je pala kraj glave

0
Radiosarajevo.ba
Sedam mjeseci nakon potresa građani u strahu: Cigla mi je pala kraj glave
Foto: EPA-EFE / Zagreb

Hodala sam svojim putem i odjednom mi je kraj glave pala cigla. Nisam mogla k sebi doći, tresla sam se od straha. Mogla sam umrijeti. 

Počela je tako priču učiteljica iz centra Zagreba koja je u srijedu, vraćajući se s posla kući, doživjela pravu dramu, prenosi 24sata.hr. 

Prije sedam mjeseci Zagreb je potresao snažan zemljotres, no posljedice još nisu sanirane.

"Dok sam se vraćala iz svoje škole u Gundulićevoj, prešla sam raskrižje i krenula prema Mimari. S vrha zgrade, samo nekoliko centimetara od moje glave, pala je cigla s jedne zgrade. Počela sam vikati, kao i jedna gospođa koja je bila iza mene. Pobjegle smo do semafora i maknule se s nogostupa. Bojale smo se prolaziti pored ostalih zgrada, pa smo išle po rubu blizu automobila", govori učiteljica.

Dodaje da se cijelu noć nije mogla smiriti od šoka i plača. 

"Sva sam se tresla i plakala. Čim sam sjela u tramvaj, odmah sam nazvala muža i plačući mu sve ispričala. I sad ", nastavlja s pričom učiteljica.

Ističe kako tom rutom prolaze mnoga djeca.

"Ne želim nikoga optužiti, ali ne smijemo ovo dopustiti. Odlučila sam s pričom izaći u javnost kako bismo na vrijeme upozorili. Ne želim da se dogodi nečija smrt ili da netko završi u kolicima pa da se tek onda reagira. Ako neka zgrada nije sigurna te nije adekvatno sanirana, građani moraju znati gdje to prijaviti. Znam da se može raditi o privatnoj zgradi, ali zaštita ljudskog života je prioritet", rekla je učiteljica.

Još veća opasnost jer se zna da dolaze kiša, zima i vjetrovi. 

"Što će tek biti kad zahladi, kad budu veće kiše. Ja sam godinama hodala tom rutom, a sad me strah, pa sam jučer išla drugim putem. Centar je pun starih zgrada, koje je potres uništio, ali ne smijemo čekati i dozvoliti ovakve situacije. Ja sam učiteljica i tuda prolaze mnoga djeca", zistakla je ona. 

I stanari su ukazali na problem.

"Radova ima, ali sigurnosti nema. Pri svakom vjetru i kiši padaju komadi žbuke, ali i crepovi i cigle. Jednostavno se bojimo za goli život. Dužnost je građana prijavljivati nedostatke institucijama, ali njihova je dužnost te iste derutne zgrade osigurati, ako ništa da se ogradi nečim i tako spriječi eventualna tragedija", rekli su stanari za 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije