Radić: Nabavka MiG-ova iz Rusije neće utjecati na vojnu moć na Balkanu

AA
Radić: Nabavka MiG-ova iz Rusije neće utjecati na vojnu moć na Balkanu

Nabavka šest lovačkih aviona MiG-29 iz Rusije za Srbiju je samo privremeno rješenje, koje neće utjecati na balans vojne moći na Balkanu, jer je riječ o polovnim avionima defanzivnog kapaciteta, izjavio je vojni analitičar Aleksandar Radić.

 "Ako krenemo od procjene da je riječ o polovnim avionima na isteku životnog vijeka, ono što mi dobijamo je mogućnost preživljavanja. Ovo je samo provizorno rješenje, a mi smo već izgubili previše vremena. Čak i da dobijemo na poklon od Zapada avione, mi nemamo vremena“, rekao je Radić.

Defanzivno sredstvo za kontrolu i zaštitu zračnog prostora

On je objasnio da je riječ o avionima proizvedenim u periodu od 1987. do 1991. godine, a da su inače MiG-ovi upotrebljivi 40 godina, kao i i da predstavljaju defanzivno sredstvo za kontrolu i zaštitu zračnog prostora Srbije.

"Ukoliko bi bili modernizirani, oni bi mogli imati ofanzivni kapacitet, ali modernizacija nije ugovorena. Ugovoren je samo prijem šest ruskih aviona, remont četiri naša aviona, a onda kada se naši remontiraju i remont tih ruskih“, naveo je Radić.

Radić ocjenjuje i da nabavka tih aviona neće utjecati na balans vojne moći na Balkanu, jer osim što su defanzivnog kapaciteta, Mađarska već ima savremenije avione, a Hrvatska i Bugarska su trenutno pred nabavkom aviona.

Komentirajući najave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da će MiG-ovi biti predstavljeni na aerodromu u Batajnici 20. oktobra na Dan oslobođenja Beograda, čemu bi trebalo prisustvovati i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, Radić kaže da će oni tada biti pokazani javnosti i to na zemlji.

 "Oni će 20. oktobra biti pokazani javnosti i to na zemlji, a ako ih budete brojali vidjećete da ih nema šest nego pet, jer je jedan već vraćen u Rusiju zbog pravnih stvari. Oni neće ljeteti više mjeseci. Oni koji će letjeti 20. oktobra će biti ruski avioni koji će odmah po završetku manifestacije biti vraćeni u Rusiju“, dodao je Radić.

Srbijanske potrebe daleko veće

Kao pravo rješenje vidi, pod uvjetom kada bi država imala novac, organiziranje međunarodnog tendera i biranje modela nabavke koji će omogućiti afirmaciju srbijanske industrije.

Radić je zaključio i da bi jedna zemlja kao što je Srbija trebala optimalno imati između 18 i 20 aviona s više od 30 pilota, a ne deset aviona kao što je sada slučaj.

Remont MiG-ova će, prema najavama Zorana Đorđevića, koji je bio ministar odbrane kada je ugovorena nabavka, biti rađen i u Srbiji u Vazduhoplovnom zavodu Moma Stanojlović i u Rusiji, ali nije jasno koje komponente će se raditi u kojoj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije