Predsjednik Matice srpske: Dolazi drugačija Evropa i povoljnije vrijeme za nas

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Matice srpske: Dolazi drugačija Evropa i povoljnije vrijeme za nas
Foto: Blic.rs / Dragan Stanić

Ugledni beogradski intelektualac, esejista, izdavač, etnolog i politički antropolog Ivan Čolović napisao je na portalu Peščanik.net izvrsnu analizu krajnje kontroverznih i opasnih stavova književnika i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dragana Stanića, predsjednika Matice srpske, koji je na navedenu dužnost izabran po treći put.

Čolović u tekstu pod naslovom "Dogodine u Dubrovniku" upozorava da velikosrpske ideje, nažalost, i dalje žive u intelektualnim krugovima u Srbiji, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) i vlastima u Beogradu koje sve to uvezuju.

Povodom reizbora Stanić je dao intervju Večernjim novostima, u kome je govorio o radu ove "najstarije književne, kulturne i književne institucije srpskog naroda", odnosno "panteona srpskog pamćenja i košnice naše kulture", kako je Matica srpska nazvana na početku intervjua.

Stanić je, uz ostalo, primijetio da se posebno u Evropi situacija mijenja i da ta promjena ide u prilog Srbije, jer se otvaraju nove mogućnosti "da se odbrane srpski nacionalni interesi", da se nastave i one srpske bitke koje sada izgledaju izgubljene, da Srbi danas s više nade i vjere "prigrle san o povratku srpske vlasti na Kosovo".

"Mi treba da gradimo jedno buduće faktičko stanje. Uvjeren sam da ćemo ga izgraditi i na Kosovu i Metohiji i na cijelom državnom prostoru na kome Srbi žive. Duboko vjerujem da dolazi vrijeme drugačije Evrope i vrijeme povoljnije za nas", rekao je Stanić.

Taj san, dodaje Čolović, ima mnogo neprijatelja, pa su Srbi koji ga sanjaju istovremeno i borci i u svjetskom i u regionalnom "kulturalnom ratu", ali se on s posebnim intenzitetom odvija u našem regionu, prije svega na Kosovu, u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

"Riječ je o područjima", objasnio je Stanić, "na kojima su srpska kultura i tradicija ugrožene, gdje treba da vodimo pametnu i osjetljivu politiku i da pomažemo našim ljudima koji tamo žive i rade da tamo i opstanu".

Šanse Srbije da s uspjehom vodi "kulturalni rat" protiv neprijatelja, posebno onih u regionu, zavise i od toga koliko će se u taj rat uključiti i Srpska pravoslavna crkva, jer srpska kultura, prema Stanićevom mišljenju, i nema druga uporišta i druge vrijednosti sem onih na kojima počiva ova crkva.

"SPC treba da branimo prvenstveno u našim srcima i dušama, a onda da je branimo kao društvenu činjenicu, uključujući i sve njene vjerske objekte, kao i čitav sistem vrijednosti koji ona podrazumijeva. Ako je odbranimo na svim tim planovima, onda nam niko ništa ne može", naveo je Stanić.

Kompletan tekst pročitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije