Potpuni fijasko Vlade Hrvatske: Nudili 50.000 KM za povratak, prijavila se jedna osoba

4
Radiosarajevo.ba
Potpuni fijasko Vlade Hrvatske: Nudili 50.000 KM za povratak, prijavila se jedna osoba
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Vlada Andreja Plenkovića je s 200 hiljada kuna (oko 50.000 KM) od ove godine htjela natrag privući sve koji su iselili u inostranstvo tražeći bolji život. U mjesec dana, kako saznaje RTL, privukli su samo jednu osobu.

Za ovu mjeru vlada je osigurala milijardu i 20 milijuna kuna. Ovim tempom do kraja godine u Hrvatsku bi se moglo vratiti 12 ljudi.

No iz vlade poručuju da će ih se vratiti gotovo pet hiljada te da je rano za donošenje bilo kakvih zaključaka. Svim iseljenima su poručili da je ponuda i dalje na stolu.

Uzbudljivi snimci iz Neuma: Šta su ribari otkrili u moru?

Uzbudljivi snimci iz Neuma: Šta su ribari otkrili u moru?

"Smatram mjeru bezobraznim udarcem svima koji ostaju u Hrvatskoj", istakla je Eva Feldman koja je u Portugal odselila prije četiri godine i smatra kako sama mjera za povratak nije dovoljna.

"Smatram ovu mjeru jednim bezobraznim udarcem za sve one koji ostaju u Hrvatskoj, rade i trude se usprkos svemu. Razmislila bih o povratku natrag u Hrvatsku jedino kad bi se novci uložili u borbu protiv korupcije i nepotizma", dodaje.

Anamarija je sa suprugom i djecom za boljim životom pobjegla u Irsku. Tamo je već osam godina. Nezaposlenost, uvjeti rada i stambeno pitanje glavni su razlozi iseljavanja.

"Ovdje se firma otvori online za 20 eura. Bila sam 10 godina privrednik u Hrvatskoj i to je jedno užasno iskustvo. Bespovratne poticaje ne bih nikad prihvatila. Za jedne takve u Hrvatskoj bi bila i jamac. Na kraju zato što biznis nije opstao uzeli su nam i poticaje i dvije hiljade eura kamate", kaže.

Na pitanje je li poraz ove vladine mjere to što se za nju u mjesec dana prijavila samo jedna osoba, demograf Strmota odgovara:

"To je očekivano, svi su govorili da se radi o mjerama koje realno nemaju neki učinak na povratak. Treba pitati mlade ljude, jer većinom su otišli mladi, zašto su otišli? Prije svega to je pitanje egzistencije, radnog mjesta i uređene države. Puno više treba ponuditi od neke mjere, ljudi više ne vjeruju u obećanja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije