Oružje pronađeno u vikendici Velje Nevolje, dolazilo i iz Bosne i Hercegovine

2
Radiosarajevo.ba
Oružje pronađeno u vikendici Velje Nevolje, dolazilo i iz Bosne i Hercegovine
Print Screen / Belivuk, Stefanović - otkriveno oružje

Veći dio arsenala koji čini nekoliko desetina komada oružja otkrivenog i zaplijenjenog u kući smrti Veljka Belivuka u Ritopeku potiče iz magacina Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Manji dio naoružanja je porijeklom iz BiH odakle je stiglo u Srbiju zahvaljujući vezama kavačkog klana, kaže se u djelu informacija koje su „procurile“ iz istrage.

UCENTAR ekskluzivno saznaje da je prema dosadašnjim rezultatima istrage postoji sumnja da je veliki dio oružja iz vikendice Velje Nevolje potiče iz prodaje Ministarstva unutrašnjih poslova preduzeću GIM!

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Riječ je o kontigentu oružja koji je MUP Srbije dok se na njegovom čelu nalazi kao ministar Nebojša Stefanović prodao firmi „GIM“.

GIM je u to vrijeme zastupao njegov pokojni otac Branko Stefanović. Istragu je do skladišta ove firme gde se nalazio magacin prije prodaje odveo pronađeni mitraljez broving 12,7 milimetra. Ovo oružje koristi se za napade i na oklopna ili blindirana vozila, tako da istražitelji nemaju dileme da je spreman atentat na nekog iz državnog vrha, piše Ucentar.rs.

Nezvanično, policijska istraga je svoju oštricu usmjerila ka ovoj informaciji, koju su dobili od kandidata za svjedoka saradnika!

Sinoć su iz MUP-a dostavljenje medijima poverljive informacije do kojih je došla istraga „u zločinima eskadrona smrti koji su u Srbiji predvodili Velja Nevolja i Marko Miljković, kojima su lisice na ruke stavljene 4. februara sa još dvadesetak saučesnika“.

"Uhvatili smo vezu između nekadašnjih rukovodećih struktura MUP i te kriminalne grupe. Krenuli smo tragom na koji su nam ukazali poverljivi izvori iz podzemlja i došli do otkrića kako je funkcionisala nabavka oružja za klan. Neki od policajaca su imali pristup dokumentima za rashodovanje naoružanja i njih je za veliku sumu novca angažovala Veljina grupa. Oni su ispravno oružje prikazivali kao neupotrebljivo, falsifikovali papire, a iz magacina naoružanje predavali kriminalcima. Riječ je naravno o ispravnom oružju. Prve računice ukazuju da je oko 90 odsto naoružanja zaplenjenog u Ritopeku Belivukovoj ekipi stiglo ovim putem. Iz Bosne im je uglavnom stizao eksploziv", rekao je dobro obavješteni izvor iz istrage.

Ovo oružje potiče iz ugovora čije je detalje prvi objavio nedeljnik NIN nedavno.

Iz ugovora se vidi da je GIM od MUP-a kupio puške i pištolje za 1,6 miliona dolara. Druga dva otkrivaju da GIM to oružje nikada nije platio, pa se u posao uvlači firma visokog funkcionera SNS-a, koja dug policiji namiruje isporukom – džipova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok je na njegovom čelu bio Nebojša Stefanović, prodavalo je oružje iz policije privatnoj firmi GIM Gorana Todorovića, koju je u to vreme zastupao u međuvremenu preminuli otac aktuelnog ministra odbrane Branko Stefanović.

Taj posao zaključen je 2015, a godinama kasnije tadašnji ministar policije, a sada odbrane Nebojša Stefanović pravio se da ništa ne znaju o GIM-u.

"I u poslovima sa MUP-om GIM je imao privilegovan status, kao i prilikom kupovine oružja i vojne opreme od Кrušika i drugih državnih fabrika namenske industrije, pokazuju ugovori do kojih je NIN došao. Ti dokumenti otkrivaju da je, osim GIM-a, poslovne kombinacije sa MUP-om imalo još jedno privatno preduzeće blisko vlastima – British motors, čiji je vlasnik Ostoja Mijailović, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke", piše NIN.

Svi ugovori koje je MUP zaključio sa GIM-om i ovom firmom označeni su kao tajni. Sasvim razumljivo, s obzirom na učesnike u poslu, ali i pojedine odredbe tih dokumenata. U ugovoru od 27. jula 2015, u koji je NIN imao uvid, jasno se navodi da je MUP prodao GIM-u oružje vredno 1,6 miliona američkih dolara. Ova prodaja, koja dodatno podgreva sumnju o mogućem sukobu interesa i zloupotrebi službenog položaja tadašnjeg ministra policije, nije jedina sporna u ovom poslovnom odnosu.

Dodatni problem je što GIM nije ispunio svoje obaveze iz ovog ugovora, već je ostao dužan MUP-u za oružje.

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije