Nikolaidis predviđa: Ako bi došlo do problema u Crnoj Gori, zapucalo bi se i u Bosni

9
Radiosarajevo.ba
Nikolaidis predviđa: Ako bi došlo do problema u Crnoj Gori, zapucalo bi se i u Bosni
Foto: Al Jazeera Balkans / Andrej Nikolaidis

S Andrejom Nikolaidisom, crnogorskim piscem, razgovarali su novinari hrvatskog Indexa.

Teme su bile stanje u regiji nakon početka ruske agresije na Ukrajinu i situaciji u Crnoj Gori, u kojoj nakon raspada prosrpske koalicije mjesecima uzaludno pokušavaju stvoriti novu vladu.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu zavladala je epidemija geopolitičkih analiza, u kojima se često nagađa o prelijevanju konflikta u druge države, pa i Crnu Goru. Misliš li da je to moguće?

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Na današnji dan otvorena Vijećnica u Sarajevu: Znate li da je izgrađena po uzoru na jednu džamiju?

Mislim da je malo vjervatno, ali ne i nemoguće. I to ne zato što je Crna Gora u NATO-u, pa NATO radi svoj posao, nego prosto zato što u Crnoj Gori u ovom trenutku postoji izvjesna ravnoteža nemoći i nisam siguran da bi se političke, crkvene i paramilitarne strukture, a ima i takvih i okupljene su uglavnom oko Crkve Srbije, usudile u ovom momentu ući u takvo nešto jer ne postoje garancije da bi završilo uspješno po njih, a za te se stvari ide na dugogodišnju robiju.

Mislim da je to osnovni razlog zašto se to vjerovatno neće desiti. S druge strane, znamo kako počinju konflikti: dovoljan je jedan incident i stvari poslije izmaknu kontroli. Kontrolu imaš potpunu ili je nemaš uopšte. Za konflikt nije potrebno da imaš građanstvo voljno za konflikt, ono je tu tek topovsko meso.

Misliš li da NATO štiti Crnu Goru od ozbiljnijeg konflikta?

Ne, ne. Ja mislim da NATO ne štiti nikoga. Ja ne znam da li nakon ovog šta se desilo u Ukrajini iko stvarno vjeruje da bi oni bilo šta uradili u dogledno vrijeme.

Dobro, Ukrajina nije članica NATO-a.

A mi kao jesmo, ali ne radi se o tome. NATO je dužan da štiti Crnu Goru ako nas doslovce napadne Rusija, ali da li će NATO intervenisati ako savez srpskih skupština, na čelu sa predstavnikom iz Bjelopavlića, na primjer, donese odluku da napravi srpsku autonomnu oblast na sjeveru Crne Gore i zauzme policijske stanice, blokira puteve? Da li neko stvarno misli da će NATO intervenisati u tom slučaju?

Očekuješ li da se ova situacija odrazi na Bosnu i Hercegovinu? Odnosno, bi li mogla puknuti puška?

U ovom trenutku Crna Gora i BiH su spojeni sudovi. Ako bi se nešto desilo u Crnoj Gori, svakako bi se pucalo u Bosni i obratno. Jer to su dvije države koje su viđene kao dio srpskog svijeta, u njima postoji značajna populacija građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi i koje Beograd tradicionalno vidi kao topovsko meso - u jednom slučaju podlovćensko, u drugom prekodrinsko.

Ali kladit ću se suprotno razumu: ako se kladiš na negativan ishod, ogromne su šanse da ćeš pobijediti, između ostalog, i zato je svijet ovako usrano mjesto. Ali ja ću ići suprotno razumu pa ću reći da su veće šanse da se nešto tako loše neće desiti", između ostalog je rekao  Nikolaidis.

Kompletan intervju možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije