Mediji: Usvojen tajni plan Vojske Srbije, zemlje regije "potencijalni neprijatelji"

14
F. V.
Mediji: Usvojen tajni plan Vojske Srbije, zemlje regije "potencijalni neprijatelji"
Foto: EPA-EFE/prtscr / Šta je Vučić naumio?

Srbijanski državni vrh na čelu sa predsjednikom i vrhovnim komandantom Vojske Srbije Aleksandrom Vučićem usvojio je tajni strategijski dokument dugoročnog razvoja Vojske Srbije, tvrde tabloidi bliski režimu u Beogradu.

Prema ovoj strategiji, navodi Informer, prvi put u posljednje dvije decenije se precizno definiraju pravci razvoja odbrambenog sistema Srbije.

"Naša vojska treba da bude jača od svih ostalih, potencijalno neprijateljskih oružanih snaga u regionu zajedno", navodi ovaj portal.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Ko su potencijalni agresori?

Ugledni beogradski pisac Filip David svojevremeno je autoru ovih redaka kazao da u tabloidima piše istina o onome što Vučić i njegov režim stvarno misle iza naslaga slatkorječivih izjava, usiljenosti, tobožnje dobronamjernosti i projekata poput "Otvorenog Balkana".

Ako je suditi prema ovim izvorima, srbijanski odbrambeni sistem zemlje regije tretira kao "potencijalne neprijatelje", što nije dobra vijest za ovaj dio svijeta koji je prošao kroz iskustva ratova, a Bosna i Hercegovina i Hrvatska i agresiju.

Kako navode beogradski izvori, analize pokazuju da je Srbija sada na nekih 65-70 posto moći u odnosu na zbrojene oružane snage Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova.

"Ipak, zaključeno je da to nije dovoljno dobro i novom strategijom ide se ka tome da Vojska Srbije u narednih nekoliko godina bude dovedena na nivo od najmanje 110 posto vojne moći u okruženju", navodi se.

Informacija nije slučajno u ovom trenutku plasirana u medije bliske vlastima u Srbiji. Ona dolazi u trenutku ponovnog intenziviranja utrke u naoružanju u regiji, a nakon što je Hrvatska kupila od Francuske 12 aviona Rafale vrijedne milijardu eura.

"Jedino ako Vojska Srbije bude sposobna da u svakom trenutku odvrati napad i odlučno i efikasno neutralizira prijetnju iz svih pravaca, sa strana svih potencijalno neprijateljski nastrojenih zemalja iz okruženja, može se govoriti da postoji dugoročna garancija mira i stabilnosti. Samo ako potencijalni agresori budu znali da će im u najkraćem mogućem roku napadi biti odbijeni i istovremeno im naneseni nesrazmjerno veliki gubici u ljudstvu i tehnici, Srbija može dugoročno da planira državni i društveni razvoj. Zato je procjena da je neophodno da Vojska Srbije dostigne 110% vatrene, tehničke i kadrovske moći svih potencijalno neprijateljskih oružanih sila u našem regionu", navodi se, između ostalog, u nacrtu strategijskog dokumenta u koji je urednik Informera imao uvid.

Isti izvor ističe da se u dokumentu se na više mjesta jasno navodi da Vojska Srbije "nema i nikada neće imati ulogu agresora, odnosno da je njena uloga isključivo odbrambena i odvraćajuća".

Iako se naglašava da "nema govora o agresivnoj komponenti" Vojske Srbije, indikativna je izjava potpukovnika Ljubana Karana koji tvrdi da "Srbija ima realne razloge za maksimalno podizanje moći svoje vojske", i u tom kontekstu spominje susjede, slično narativu iz devedesetih.

"Nije slučajno da naša armija mora da ojača do te mjere da može parirati svim državama iz regije zajedno. Države iz našeg okruženja se i politički i vojno udružuju protiv Srbije i to više i ne kriju. Hrvati i Albanci se svako malo međusobno zovu "braća po oružju", a prijetnje stižu i iz BiH, gdje neprestano zveckaju oružjem. Vojska Srbije zato mora da bude toliko snažna da može da organizira odbranu od svih onih iz okruženja koji bi mogli da se udruže protiv nas. To je najbolja garancija mira, to kada niko ne smije ni da pomisli da nas napadne", podvlači Karan.

Oružje iz zemalja NATO-a?

Tabloid navodi da će "najsavremenije oružje i oprema za Vojsku Srbije u narednim mjesecima stići će ne samo iz Rusije i Kine već i iz Zapadne Evrope".

Navodno su u toku pregovori, a potpisani su i "predugovori o isporuci moćnog naoružanja koje se proizvodi u jednoj od najvećih NATO zemalja".

"U Srbiji će svi dobronamerni ljudi biti prijatno iznenađeni, a mnogi u regionu biće šokirani kada uskoro bude objavljeno šta sve Srbija kupuje na Zapadu", naveo je beogradski izvor.

Kako je nedavno primijetio utjecajni The Economist, Srbija je u šoping-maniji za oružjem" što se "susjedima ne sviđa".

Novinar Economista zaključuje da su ostale države bivše Jugoslavije zabrinute zbog toga što se Vojska Srbije "uzdiže iz pepela" i što njeni vojni avioni nadlijeću prostor u blizini granice s Kosovom.

Nedavno je u feljtonu objavljenom na portalu Radiosarajevo.ba publicista Srđan Šušnica ukazao da je u protekle četiri godine Srbija ("skromna i prezadužena ekonomija, jedna od najsiromašnijih zemalja na evropskoj periferiji) potrošila više od 5 milijardi američkih dolara (USD) za vojne rashode, naoružavanje i modernizaciju vojske i policije, te vojne vježbe. Samo u ovoj tekućoj godini ukupni rashodi za odbranu se procjenjuju na 1,5 milijardi USD.

"I po učestalosti i masovnosti vojnih i pokazno-taktičkih vježbi, parada i javnog izlaganja naoružanja Srbija je lider u regionu", pisao je Šušnica.

Ova autor je u tom tekstu otišao i korak dalje pa je podvukao "kako nije pitanje da li će, već gdje i kada Vučić upotrijebiti oružje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije