! / Kritična situacija u susjednoj zemlji: Čim se oslobodi krevet, drugi pacijent čeka

30. 11. 2020. u 09:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 4

Kapaciteti bolnica u Beogradu su popunjeni, pa je tokom noći 20 oboljelih od koronavirusa prebačeno prebačeno u zdravstvene centre u drugim gradovima u Srbiji.

"Klinička slika pacijenata se drastično pogoršava u samo nekoliko sati, mesta je i u unutrašnjosti sve manje, a zdravstveni radnici rade u smenama po 12 sati i na ivici su snage“, rekle su doktorice Anđelka Gavrilović iz KBC Zvezdara i rukovodilac bolnice broj tri u Kragujevcu Marina Petrović za Nova S.

One su govorile o tome kako izgleda borba sa prve linije fronta u bolnicama koje smještaju novooboljele od ovog virusa.

Gavrilović je navela da su kapaciteti ove bolnice u Beogradu popunjeni.

U našoj ustanovi je isti broj prijema i otpusta, to znači da onog trenutka kada se oslobodi postelja već imamo jednog pacijenta koji čeka na vratima. Ukoliko mesta nema, prvi pokušaj je da se pacijent smesti u najbližu bolnicu, a onda se upućuju u druge COVID bolnice u Beogradu, kao što su Zemunska bolnica, bolnica na Bežanijskoj kosi, Dragiša Mišović. Ako u tom krugu ne budu imali sreće da im se oslobodi krevet, onda se upućuju u najbliže mesto ili dalje, u zavisnosti od toga da li ima slobodnih mesta", navela je Gavrilović.

Petrović je rekla da ova bolnica u Kragujevcu skoro da nema mjesta, te kako je intezivna njega u potpunosti popunjena.

Objasnila je i kako nema nijedan slobodan krevet za najteže pacijente kojima je potreban respirator.

"Epidemiološka situacija je u Kragujevcu kao i u ostatku Srbije dostigla svoju kulminaciju i svaki dan i svaka noć je sve burnija i teža, kako za obolele, tako i za zaposlene u zdravstvenim ustanovama. Sve je više pacijenata koji zahtevaju hospitalno lečenje i sve je veći broj onih koji zahtevaju primenu oksigene terapije. Iz dana u dan broj slobodnih mesta je sve manji“, pojasnila je Petrović.

Doktorica kaže i da je radno vrijeme organizovano na 12 sati za medicinske sestre i ljekare, uz dežurstva.

"Sve je veći broj onih koji su zaraženi, a oni koji trenutno rade su zaista na ivici snage, jer ovo jako dugo traje i vrlo je mali broj izvršilaca u odnosu na broj pacijenata”, zaključila je Petrović.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA