Porast odlikaša ozbiljan problem: Roditelji dolaze u školu s advokatima

3
Radiosarajevo.ba
Porast odlikaša ozbiljan problem: Roditelji dolaze u školu s advokatima
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Djeca ponovo u školskim klupama

Profesor s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Neven Budak komentarisao je velik porast odlikaša u hrvatskim školama.

"Inflacija odlikaša je loša pojava i treba je spriječiti", rekao je Budak za Index.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2019./2020., više od polovine učenika, odnosno njih 240.596 (52.59 posto), nastavnu je godinu završilo s odličnim uspjehom. Od toga njih 99.087 (21.66 posto) završilo je školsku godinu s prosjekom 5.0.

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Petica više najčešće ništa ne znači

Budak govori da inflacija odlikaša zapravo poništava smisao obrazovanja i obrazovnog sustava.

"I to zato što nema prave valorizacije stečenih kompetencija učenika, što utječe na njihovo daljnje obrazovanje i odabir zanimanja. Činjenica je da se trend pogoršava što se tiče dijeljenja petica. Tako da petica kao ocjena najčešće ništa ne znači", rekao je.

"Kad smo prije gotovo dvadesetak godina uvodili jedinstveni razredbeni postupak na fakultetu, mi smo vidjeli da ocjene koje su učenici donosili iz srednje škole ne odgovaraju rezultatima na razredbenom postupku, a bilo je vidljivo i kasnije da učenici s odličnim ocjenama nisu nužno bili među najboljim studentima za vrijeme studija. Mislim da se s tim dijeljenjem odličnih ocjena ustvari učenicima radi medvjeđa usluga jer oni nemaju saznanja o svojim kvalitetama", objasnio je.

Inflacija studija dovela je do rušenja kriterija

Dodaje da je snižavanje kriterija logična posljedica povećavanja broja sveučilišta, fakulteta i studijskih programa.

"Primjerice, ako govorimo o povijesti, danas se ona može studirati na devet mjesta, a nekad se mogla studirati samo u Zagrebu, onda i u Zadru. A danas je taj studij lakše upisati nego što je to bilo nekoć", rekao je.

Istakao je da tako nužno dolazi do pada kriterija.

"Dakle, inflacija studija sigurno je dovela do rušenja kriterija, a i na studije dolaze učenici sa sve manje znanja i vještina, pa i to utječe na rušenje nekadašnje razine", objasnio je.

Roditelji u školu dolaze s advokatima

Budaku je odgovorio na ključno pitanje - kako riješiti taj ogroman problem?

"U Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije predviđeno je da Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja organizira bazu ispita, iz koje bi nastavnici povlačili po potrebi ispite, davali svojim učenicima i vraćali u Centar, gdje bi ih ispravljali neki drugi nastavnici. S tim bi se povećala objektivnost ocjenjivanja, a nastavnici bi bili, barem što se tiče pismenih ispita, pošteđeni pritiska roditelja, jer ne bi sami davali ocjene", njegove su riječi.

Dodaje da bi se trebalo razmisliti o zabrani roditeljima da u školu dolaze s advokatima, koji nastavnicima prijete tužbom.

"Ako roditelji imaju ozbiljne prigovore na rad nastavnika, onda bi se morali obratiti isključivo ravnateljima, koji bi morali voditi računa o tome da štite nastavnike od agresije roditelja, ali i da, naravno, poduzmu mjere ako su pritužbe opravdane", pojasnio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije