Afera "Špijuni" / Hrvatska protjerala građane BiH koji su odbili špijunirati za SOA

16. 03. 2019. u 15:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 660

Više desetina državljana Bosne i Hercegovine u proteklih godinu dana vlasti Republike Hrvatske proglasile su „opasnošću po nacionalnu sigurnost“.

„Zovem se E.O. (identitet poznat redakciji Žurnala). U Zagreb sam preselio 2014. godine kao maloljetnik. S početkom posljednje godine mog srednjoškolskog obrazovanja primio sam poziv od dotičnog Zvonke, uposlenika Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske (SOA). Našli smo se u ulici Petrinjska 30 u Zagrebu. Od mene je traženo da isključim telefon“.

Priča o hrvatskom vrbovanju bh. selefija: Uloge imali i konzul i Mato Đaković

Ministar Mektić: Hrvatski obavještajci pokušali diskreditirati BiH! 

I tako je ovaj Zavidovićanin postao „saradnik“ hrvatske obavještajne službe SOA. Mjesecima su ga, tvrdi u ispovijesti za Žurnal, ispitivali o selefijama u BiH, o naseljima u Zavidovićima i o osobama u zagrebačkoj džamiji. 

„Nalazili smo se na kavi u Leggieru u Lastovskoj ulici, bili smo često u MC Donaldsu. Nudio mi je ponekad novac, a nerijetko je na mene vršio pritisak. Prijetio mi je protjerivanjem iz Hrvatske. Tražio je od mene šifru mog Facebook profila“, kaže E.O. u razgovoru za Žurnal.

„Koja ti je nova lozinka za FB, trebam nešto provjeriti“, napisao je službenik SOA-e, koji je se predstavio kao Zvonko, našem sagovorniku u januaru 2016. godine. 

Uslijedila je, potom, poruka: „đe ba zapelo“, pa onda poziv. E.O. nije odgovarao. No, kasnije se, ipak, našao sa izvjesnim Zvonkom i njegovim kolegom. 

„Tražili su od mene da idem u mesdžid Oaza u Zavidovićima gdje se okupljaju selefije. Tražili su od mene da idem u Gornju Maoču i Bočinju, pa da boravim tamo određeni period. Odbio sam“, kaže E.O.

Nedugo nakon toga, pozvali su ga u policiju. Uručili su mu rješenje da u roku šest dana mora napustiti Hrvatsku, jer, prema procijeni SOA-e, predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost ili, u prevodu, da je „radikalni islamista blizak terorističkim skupinama“. 

E.O. danas živi u Sarajevu. Njegovi roditelji su u Zagrebu. I njima je prijećeno protjerivanjem u trenucima kada je njihov sin tjeran da radi za SOA-u. Ovaj mladić u Hrvatsku danas može ući samo kao turista. Bez prava boravka.

Semir Aganović iz Travnika u Hrvatsku ne može ući naredne tri godine. Prvo je u oktobru 2018. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, Policijska postaja Sinj izdala „dozvolu za boravak i rad“ bh državljana Semira Aganovića i to kao tesara u kompaniji Jukić-dam d.o.o.. 

Dozvola za boravak mu je vrijedila do 22. oktobra 2019. godine. No, petnaest dana nakon što je MUP procijenio da nema smetnji za njegov boravak i rad u Hrvatskoj, pozvali su ga pripadnici Hrvatske obavještajne službe.

Više možete pročitati na OVOM linku, kao i OVDJE o ovoj temi.

NEMA KOMENTARA