Hrvatska policija objavila važno upozorenje: "Građani, oprez - evo kako prepoznati lažne eure"

0
Radiosarajevo.ba
Hrvatska policija objavila važno upozorenje: "Građani, oprez - evo kako prepoznati lažne eure"
Foto: Pixabay / Ilustracija / Novac

"Građani oprez - lažni euri", poručili su iz hrvatske policije i upozorili kako zadnjih dana primaju više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica u toj novoj hrvatskoj valuti.

Iz brodsko-posavske policije navode više slučajeva u kojima su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u eurima, na kojima je ispisano "Souvenir production", odnosno "This is not legal it is to be used for motion props", prenosi Hina.

Tako je novogradiškoj policiji jučer dojavljeno kako je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području općine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura. Policija je pokrenula kriminalističku istragu i traga za tim prevarantom.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Stručnjak otkrio koje bi kovanice kuna i lipa bilo dobro sačuvati jer će mnogo vrijediti

Stručnjak otkrio koje bi kovanice kuna i lipa bilo dobro sačuvati jer će mnogo vrijediti

Također, krajem prošle godine na području Slavonskog Broda zabilježen je i slučaj kada je nepoznati prevarant filmskim rekvizitom, a ne pravom novčanicom od 50 eura, platio taxi uslugu.

"Građani budite oprezni i svaku euro novčanicu dobro pogledajte, jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe te će nastojati iskoristiti priliku i 'ubaciti' lažnjak", poručuju iz policije i građane pozivaju da im odmah jave svaki slučaj sumnje u originalnost novčanica.

Podsjećaju na objavu Hrvatske narodne banke (HNB) kako su u optjecaju dvije serije euronovčanica – prva se sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura). Druga, koja se još naziva i serija "Europa", ima iste apoene, osim onog od 500 eura koji se više ne tiska, ali se i dalje može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Više od petsto miliona komada novčanica kuna bit će uništeno

Više od petsto miliona komada novčanica kuna bit će uništeno

Zajedničke značajke obje serije euronovčanica su naziv valute ispisan različitim pismima, na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke, gdje je i potpis predsjednika/ce ECB-a, a svaka novčanica ima serijski broj.

Za lakšu provjeru autentičnosti novčanica, HNB preporučuje četiri koraka – osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri. Građani su pozvani da osjete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svjetlu i provjere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom.

Ovo nije euro

Jedna od najčešćih prevara na koju upozoravaju i druge europske zemlje je podvala kovanice od jedne turske lire koja je vrlo slična kovanici jednog eura.

Vrijednost između ove dvije kovanice je ogromna. Jedna turska lira vrijedi tek 0,05 eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije