Obnova / Gradonačelnica Siska nakon odluke vlade: Nemamo nikakve šanse!

16. 01. 2021. u 19:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 5

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček obratila se javnosti kratkim saopćenjem u kojem navodi da će se Sisak obnavljati po istom modelu kao i Zagreb.

Kako tvrdi, Zagreb sa svojim proračunom od sedam do osam milijardi može isfinancirati svojih 20 posto, ali Sisak to neće moći.

“Nakon što sam vidjela medijska izvješća sa sjednice Vlade bilo mi je jasno da ministri nešto petljaju i skrivaju jer nisu objasnili zašto stradale gradove i općine dijele u neke kategorije i zašto će neke obnavljati Fond, a druge Vladin Ured za obnovu. Normalno da su skrivali što donose jer čim sam uzela Zakon o obnovi potresom pogođena područja shvatila sam da se srame jer su Sisak stavili u istu kategoriju sa Zagrebom. To mi je potvrdio i ministar Horvat jučer kada telefonski razgovarali.

Nakon 28.12. kada je Sisak pogodila katastrofa u obliku potresa, desila nam se tragedija u obliku hrvatske Vlade.

To za Sisak znači da obnove neće biti, jer dok Zagreb sa svojim proračunom od 7-8 milijardi može isfinancirati svojih 20 posto i građani imaju motiv sufinancirati jer ipak imaju vrijedne nekretnine i vrijedne kvadrate, u Sisku Županija koja je de facto bankrotirala i zadužena je 80 milijuna, a još 40 milijuna manjka prebacuje iz godine u godinu, neće to moći, a o građanima da ne pričam.

Odakle umirovljenicima ili ljudima koji žive samo od svoje plaće udio za obnovu, a mnogi su već sad opterećeni kreditima, a mnogi i ovrhom. Nemamo nikakve šanse!

Prvo ćemo pokušati srušiti ovu suludu odluku Vlade, no svjesna sam da Plenković i Pupovac imaju većinu u Saboru. Zanima me kako partijski vojnici HDZ-a iz Siska i SMŽ, koji će u Saboru glasati za ovo, misle više ikada šetati Siskom i pogledati ijednog Siščana u oči”, poručuje Ikić Baniček.

Napomenimo, na građane ovog grada bi se trebale odnositi odredbe zakona kao i za Zagreb u martu 2020. godine, piše index.hr.

Tako da, ako vlasnik stana i njegov bračni ili izvanbračni drug, životni ili neformalni životni partner, imaju zajednički mjesečni dohodak veći od 8000 kuna te drugu imovinu veću od 200.000 kuna, te ako nisu osobe sa invaliditetom i ne primaju minimalnu naknadu, obnova im se finansira u omjeru gdje država snosi 60 posto troška, županija 20 posto, a sami vlasnici 20 posto.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA