Volonteri Crvenog križa implementiraju projekat kućne njege

Fena
Volonteri Crvenog križa implementiraju projekat kućne njege
Među prioritetnim aktivnostima Općine Centar je briga o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva i jedan od projekata je pomoć starijim osobama preko 60 godina, nepokretnim, invalidnim i bolesnim osobama.

Projekat se realizuje putem Crvenog križa Općine Centar, a na osnovu potpisanog protokola o realizaciji granta Crvenom križu prema kojem je za taj projekat iz općinskog budžeta izdvojeno 50 hiljada maraka. Korisnici projekta su osobe treće životne dobi, starosti od 60 i više godina, osobe koje su izložene teškom siromaštvu, koje imaju minimalna ili nikakva primanja, osobe koje se suočavaju sa zdravstvenim i socijalnim problemima, te koje su socijalno izolovane i nemaju materijalnu, niti moralnu podršku od društva i svojih najbližih.

Osnovni cilj projekta je pružanje pomoći starijim osobama koje žive u teškim okolnostima, posebno onima koji su usamljeni, bolesni ili su fizički ograničeni u svakodnevnom funkcioniranju.

Starim i iznemoglim osobama se pružaju kvalitetne usluge pomoći u kući i zdravstvene usluge od stručnih lica, kao i volontera, koji su prošli edukaciju pružanja usluga kućne njege radi poboljšanja kvaliteta života najosjetljivije grupe u populaciji. U bazi podataka Crvenog križa Općine Centar je 80 korisnika kojima je potrebna kućna njega. Novina je da ćemo u program kućne njege uvrstiti i one sugrađane treće životne dobi koji imaju srodnike, ali čiji srodnici se nalaze u stanju socijalne potrebe. Trenutno imamo devet aktivnih volontera koji realiziraju projekat kućne njege i jednog koordinatora, kazala je sekretar Crvenog križa Općine Centar Sabina Ibrica.

Projekat je uglavnom fokusiran na aktivnosti kućne njege koja objedinjava niz medicinskih usluga kao što je davanje lijekova propisanih od kućnog ljekara, savjeta ishrane itd; socijalna pomoć koja uključuje niz socijalnih aktivnosti kao što su kućna i lična higijena, dostava prehrambenih i higijenskih paketa, pomoć i rješavanje administrativnih problema, psihološka podrška i poboljšanje socijalne uključenosti; stručno usavršavanje uposlenih i volontera kroz radionice i treninge.

Dolaskom na adresu korisnika, volonteri uglavnom pružaju psiho-socijalnu podršku, pomoć u kući, pratnju ljekaru, pratnju u šetnji, odlazak u kupovinu, odlazak u apoteku, administrativne usluge i druge vrste pomoći koje korisnici, zbog bolesti i starosti, nisu u mogućnosti samostalno obavljati, saopćeno je iz kabineta općinskog načelnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije