ViK saopćio: Imamo mnogo problema, a mjesečno otklonimo preko 300 kvarova

Radiosarajevo.ba
ViK saopćio: Imamo mnogo problema, a mjesečno otklonimo preko 300 kvarova
Facebook / ViK
Javno poduzeće Vodovod i kanalizacija Sarajevo prethodnih sedmica nalazi se na udaru kritika javnosti zbog velikih redukcija s kojima se građani glavnoga grada BiH suočavaju redovno tokom noći, a zbog kvarova i radova - sada i tokom dana.

Tim povodom danas je iz ovog kantonalnog poduzeća stiglo saopćenje u kojem je opisan proces rada njihovih radnika na popravkama kojima, kako se navodi u saopćenju, daju primat u izvođenju bilo kojih radova.

"Od deset ekipa koje se maksimalno mogu formirati, u ovisnosti od raspoloživih ispravnih građevinskih mašina - bagera, kamiona, te raspoloživog broja radnika, na opravkama kvarova angažirano je šest grupa", stoji na početku ovog saopćenja.

Iz ViK-a dodaju i da nadležna služba, paralelno s otklanjanjem kvarova, radi i na polaganju manjih dionica cjevovoda, rekonstrukciji dijelova cjevovoda, uvezivanju novopoloženih cjevovoda u sistem vodosnabdijevanja, prebacivanju i izvođenju novih priključaka na vodovodnu mrežu.

"Dnevno, jedna ekipa vrši isključivanje nelegalnih potrošača, te potrošača koji imaju dugovanja, kao i ponovna uključenja nakon izmirenja dugovanja. Ekipe koje su angažovane na opravci kvarova, izlaze na teren po planu, koji se napravi ujutro, a prioritet se određuje na osnovu informacije iz Dispečarskog centra.

U slučajevima, kad je bez vode veći broj potrošača, te kada ističu veće količine vode, koje direktno ugrožavaju imovinu ljudi, izlazak je hitan i u principu na teren se izlazi i u noćnim satima, vikendom", objašnjavaju iz ViK-a, te dodaju da u proteklih nekoliko mjeseci sve više imaju povećan broj intervencija i ekipa tokom vikenda.

Dodaje se i da radnici ovog preduzeća mjesečno izvrše opravku 300 do 350 kvarova, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada su mjesečno otklanjali 200 do 250 kvarova. Također, istaknuto je i da radnici često rade u veoma teškim uslovima, ali i da se susreću sa raznim problemima na terenu kao što je dobijanje potrebnih saglasnosti za izmjene režima saobraćaja u ulicama u kojima se vrše opravci.

"S obzirom na starost cijevi, zatvarača, hidranata, ventila, te da je navedeno starije za jednu godinu, to je nedovoljan broj opravki. Aktivnosti službe su limitirane mehanizacijom, brojem ljudi, te je iz tog razloga jedino rješenje, rekonstrukcija većih dionica cjevovoda. Također svi nedostaci i propusti pri polaganju drugih instalacija, nepostojeći ili nepotpun katastar podzemnih instalacija se direktno reflektiraju na kvalitet, brzinu i sigurnost rada pri opravci kvarova na vodovodnoj mreži", ističu iz ViK-a.

Kao zaključak saopćenja navodi se da je poseban problem bespravna vodovodna mreža, koja ne zadovoljava ni minimum tehnički prihvatljivih rješenja, no uprkos svim problemima s kojima se susreću, zaključuju iz ViK-a, vidljiv je napredak u ovim segmentima rada poduzeća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije