Tarik Jažić: Za komšiluk iz kojeg mladi neće odlaziti

Lana Ramljak
Tarik Jažić: Za komšiluk iz kojeg mladi neće odlaziti
/ Tarik Jažić
Tarik Jažić je kandidat Naše stranke za načelnika sarajevske Općine Stari Grad na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Jažić je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi predstavljala njegova pobjeda za stanovnike općine Stari Grad, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Naš program je prvenstveno okrenut ka jačanju ekonomije na prostoru Općine Stari Grad Sarajevo. Jačanje ekonomije je preduslov za postizanje boljih standarda života naših komšija. To ćemo postići kroz formiranje programa sufinansiranja i podrške prilikom pokretanja privatnih biznisa, kroz pružanje podrške za start-up kompanije, organizaciju besplatnih edukacijskih programa u Mjesnim zajednicama koji imaju za cilj olakšanje kod zaposlenja i samozaposlenja, ulaganjem u poljoprivredu i uvezivanjem poljoprivrednog dobra i turizma kroz projekat "1 metar kvadratni = 1 konvertibilna marka", kroz kreiranje sistema javnog privatnog partnerstva za objekte u vlasništvu Općine koji su u ruševnom stanju ili koji su potpuno napušteni i neiskorišteni i slično.  Pored ekonomije, bavit ćemo se i temama jačanja turizma i turističkog potencijala na našoj Općini kroz razvoj ruralnih područja Općine i kreiranje disperzije turističke ponude i potražnje. Također, ekološka pitanja i čistoća naše Općine su jedne od ključnih tačaka lokalne politike koju zagovaramo.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Lokalna politika Naše Stranke je okrenuta ka kreiranju dobrog komšiluka, a dobar komšiluk je onaj u kojem svaki građanin ima svoje mjesto i svoje pravo u društvenoj hijerarhiji. Stoga, inkluziju ne doživljavamo samo kao riječ koja se koristi na predizbornim skupovima i u brošurama, već kao motiv da pokažemo da smo dobre komšije, da se međusobno pomažemo i brinemo jedni o drugima. Ulazi u javne institucije u dobrom komšiluku su prilagođeni osobama sa invaliditetom, pješačke zone i staze su popločane trajnim materijalima, automobili ne zauzimaju površinu prilagođenu za kretanje pješaka, a biciklističke staze su odvojene od pješačkih i sigurne su za korištenje. Tako ja vidim našu Općinu naredne četiri godine i odnos naših komšija prema osobama koje spadaju u ugrožene kategorije društva.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Lokalna politika Naše stranke je okrenuta ka kreiranju dobrog komšiluka, a dobar komšiluk je onaj u kojem svaki građanin ima svoje mjesto i svoje pravo u društvenoj hijerarhiji. Stoga, inkluziju ne doživljavamo samo kao riječ koja se koristi na predizbornim skupovima i u brošurama, već kao motiv da pokažemo da smo dobre komšije, da se međusobno pomažemo i brinemo jedni o drugima. Ulazi u javne institucije u dobrom komšiluku su prilagođeni osobama sa invaliditetom, pješačke zone i staze su popločane trajnim materijalima, automobili ne zauzimaju površinu prilagođenu za kretanje pješaka, a biciklističke staze su odvojene od pješačkih i sigurne su za korištenje. Tako ja vidim našu Općinu naredne četiri godine i odnos naših komšija prema osobama koje spadaju u ugrožene kategorije društva.

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

Poboljšanje života u Općini Stari Grad prvenstveno zavisi od jačanja ekonomije. Krajnje je vrijeme da se politika na lokalnom nivou fokusira na male obrtnike i pruži maksimalnu podršku toj vrsti preduzetništva. Pored toga, budžet se ne smije više posmatrati kao vreća novca, već kao novac građana koji se treba iskoristiti u vidu depozita prema drugim javnim fondovima. Mi moramo postati sredina koja je projektno-orijentisana, a uposlenici Općine moraju znati napisati kvalitetne projekte kako bismo došli do novih investicija za jačanje naše lokalne zajednice. Kada postignemo potpunu ekonomsku stabilnost, moći ćemo ulagati u druge projekte od velike važnosti za naš komšiluk.

Najveći problem čitave Bosne i Hercegovine, pa tako i moga komšiluka je nezaposlenost. Jedan od ključnih prioriteta kada je u pitanju kreiranje uslova za zapošljavanje je edukacija. Općina mora ponuditi model po kojem će se moći educirati što veći broj građana u cilju pronalaska zaposlenja. Taj model mora ponuditi osposobljavanje ljudi na računarima, učenje stranih jezika, ali i svih informatičko-komunikacijskih alata i programa koji se mogu posmatrati kao prednost na tržištu rada. Općina mora postati poslovni inkubator i „proizvoditi“ nove, dodatne usluge za svoje građane. Općina se mora jače povezati i sa privrednicima na prostoru Općine kako bi se pronašli novi modeli zapošljavanja. Ja vidim i veliki potencijal u poljoprivredi koja je nerazvijena na prostoru naše Općine i već imam pripremljen projekat koji će ponuditi rješenje problema zapošljavanja na našoj Općini.

Kako komentirate rad aktuelnog načelnika?

Mišljenja sam da je aktuelni načelnik, gospodin Ibrahim Hadžibajrić, u proteklih osam godina dao maksimum i da je došao u poziciju u kojoj svoje mjesto treba prepustiti osobama koje su mlade, obrazovanje, uspješne, ambiciozne, odgovorne i kojima je stalo da izgrade komšiluk iz kojeg niko neće poželjeti otići, već u kojem će se svi osjećati sretno i zadovoljno.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u Bosni i Hercegovini u koji je upisano je ukupno 3.263.906 birača.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava političkih stranaka, nezavisnih kandidata, kandidata predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i listi nezavisnih kandidata ukupno je ovjereno 455 političkih subjekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije