Centar Sarajeva: Smeće razbacano po zelenim površinama - kako riješiti ovaj problem?

11
A. Čančar
Centar Sarajeva: Smeće razbacano po zelenim površinama - kako riješiti ovaj problem?
Foto: Photojoiner / Razbacano smeće u Općini Centar

Odlaganje smeća i otpada u Sarajevu problem je koji je aktuelan već godinama. Razbacano smeće pored kontejnera, svakodnevnica su u glavnom gradu BiH, a posebno je problematična situacija u Centru, gdje je smeće razbacano po travnatim površinama.

Čitatelji portala Radiosarajevo.ba dostavili su Redakciji videozapis na kojem je vidljivo smeće razbacano na zelenim površinama. 

Poražavajuće je to da pojedini građani otpad, umjesto u kontejner, bacaju na travnate površine, parkove, ulicu. Pored toga, tu su i skupljači otpada, a nerijetko ptice i ostale životinje koje to smeće dalje razmještaju.

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Nermin Nikšić: 'Svako vrijeme ima svoje dobre i loše strane'

Pozvali smo glasnogovornika KJKP "Rad" Mirzu Ramića, koji je za portal Radiosarajevo.ba izjavio kako je stava da je "prebiranje po kontejnerima" - ključni problem.

"Problem jeste prebiranje po kontejnerima na nekih 17, 18 lokacija na području Ciglana, Koševskog Brda, Gorice, ulice Braće Begić. Na tim lokacijama se učestalo vrši prebiranje, smeće se izvadi i ostavi pored kontejnera, nakon čega to vjetar i životinje raznesu po zelenoj površini", poručio je Mirza Ramić.

Odvoz otpada se, naveo je on, vrši prema ustaljenom rasporedu.

Koja je razlika između smeća i otpada: Nepravilno odlaganje narušava izgled Sarajeva

Koja je razlika između smeća i otpada: Nepravilno odlaganje narušava izgled Sarajeva

"Odvoz otpada se vrši prema redovnom planu, na nekim lokacijama u noćnim terminima, dok se na pojedinim lokacijama vrši shodno vremenskim prilikama gdje je to moguće. Uglavnom je to ponedjeljkom, srijedom i petkom ili utorkom, četvrtkom i subotom", dodao je.

Problem za djelatnike KJKP "Rad" koji vrše odvoz smeća, naglasio je Mirza Ramić, predstavljaju i nesavjesni vozači koji često nepropisno parkiraju i tako onemoguće prilaz kontejnerima

Veliki problem su i skupljači otpada
Foto: Radiosarajevo.ba: Veliki problem su i skupljači otpada

"Na određenim lokacijama nepropisno su parkirana vozila pored kontejnera, pa se ne može prići da se isti isprazne", zaključio je.

O ovom problemu razgovarali smo i sa glasnogovornicom KJKP "Park" Aldijanom Hamzom, koja je istakla kako ovo preduzeće održava 37 posto zelenih površina na području Kantona Sarajevo.

"Apelujemo na građane da smeće iz domaćinstva ostavljaju u kontejnerima, a ne na zelenim površinama ili kantama u parkovima i na ulicama. Radnici preduzeća 'Park' gube dosta radnih sati na čistoću i komunalne poslove, umjesto na hortikulturne radove", navela je Aldijana Hamza i dodala:

"Naši radnici koji dođu na posao, umjesto da se bave održavanjem zelenih površina, moraju raditi komunalne poslove. Konkretno, na području Općine Centar ima 47 ulica gdje se vrši higijena i zaštita površina."

Postoji li u Bosni i Hercegovini ekološka svijest?

Postoji li u Bosni i Hercegovini ekološka svijest?

Kako iz KJKP Park kažu, ulica u kojoj je nastao navedeni snimak nalazi se u njihovoj nadležnosti u smislu održavanja hortikulture.

"Upravo u toj ulici imamo problem koji traje nekoliko godina, a ranije se na tom području znao odlagati i kabasti otpad u ogromnim količinama. Izlazila je i komunalna inspekcija, jer se mi ne bavimo komunalnim otpadom, ali to sve onečišćava zelene površine", ističe glasnogovornica i dodaje:

"Ta površina je treće kategorije i čisti se jednom sedmično. Smeće se ostavlja na gornjem dijelu pored ceste. U toku sedmice se sve raznese po zelenim površinama. Te površine su nekoliko puta rekonstruisane, a prije nekoliko godina je održana velika akcija čišćenja smeća, ali ponovo imamo problem. Dok se ne promijeni odnos pojedinih građana, neće biti higijene zelenih površina."

Kabasti otpad u centru Sarajeva
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba: Kabasti otpad u centru Sarajeva

Navodi kako su iz KJKP 'Park' i jutros poslali ekipu koja će očistiti to područje, onoliko koliko je u njihovoj nadležnosti.

Čitatelji nam javljaju da je otpad odvezen. I nije ovo jedina lokacija s problemima ove vrste koji mogu riješiti sistemski, angažovanjem svih službi zajedno, uključujući i inspekciju te Eko policiju. U cilju rješavanja problema s raznošenjem otpada i održavanja čistoće u centru Sarajeva, nadamo se da će nadležni razmisliti o zamjeni kontejnera.

Razlika između otpada i smeća

Otpad se prema svojstvima dijeli:

  • Neopasni otpad
  • Inertni otpad – otpad koji ne podliježe fizikalnim, kemijskim i biološkim promjenama
  • Opasni otpad – predstavlja veliku opasnost za okoliš. To su predmeti koji u sebi sadrže bar jedno od navedenih svojstava: zapaljivost, eksplozivnost, reaktivnost, toksičnost nadražljivost, mutagenost, infektivnost, svojstvo nagrizanja, svojstvo otpuštanja otrovnih plinova pri kemijskoj ili biološkoj razgradnji…
    Svakodnevno u kućanstvima koristimo predmete koji se pri odlaganju klasificiraju kao opasni otpad (baterije, sprejevi ulja, boje, pesticidi, boce pod pritiskom…).

Iako opasni otpad čini mali dio komunalnog otpada, kada se pomiješa s ostalim otpadom može doći do kontaminacije te tako nastati veća količina opasnog otpada.

Miješanjem različitih vrsta otpada nastaje smeće koje je teško i djelomično moguće reciklirati uz visoke troškove.

Koja je onda razlika između smeća i otpada? Otpad su predmeti i tvari koje nam više ne trebaju, ali ih je moguće ponovno iskoristiti, dok je smeće otpad s kojim se pogrešno ili neprimjereno rukuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije