Katastrofalni podaci: Svaki deseti korisnik baca stari mobitel u obično smeće

4
Radiosarajevo.ba
Katastrofalni podaci: Svaki deseti korisnik baca stari mobitel u obično smeće
Foto: Fenix Magazin / Stari mobiteli/Ilustracija

Novo istraživanje kako se tretiraju mobilni telefoni pokazuje da od ukupnog broja ispitanih korisnika njih čak 10 posto baca svoj stari mobilni telefon u smeće odnosno gdje stigne što je alarmantan podatak.

Električni i elektronski otpad najbrže je rastuća kategorija otpada u EU, a istodobno je u e-otpadu prisutno čak 49 hemijskih elemenata od kojih se mnogi mogu reciklirati i na taj način umjesto otpada postati vrijedna sirovina. Zbog toga je podizanje svijesti o odgovornom i savjesnom zbrinjavanju elektroničkih uređaja i opreme od izrazitog značaja.

Ovo istraživanje ukazuje kako je u susjednoj Hrvatskoj u ladicama trenutno čak pet miliona mobitela koji se ne koriste.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

S obzirom da je istraživanje pokazalo kako 40 posto ispitanika promijeni mobitel unutar dvije godine, odnosno 68 posto unutar tri godine, izvjesno je da će brojke nekorištenih i nepotrebno neiskorištenih mobilnih uređaja, ali i ostale male i IT opreme u našim kućanstvima rasti.

Uz to, 85 posto ispitanika koji zadržavaju stari mobitel kao glavne razloge navode sljedeće argumente: da imaju zamjenu (66%), davanje porodici (65%), strah od gubitka informacija (23%), bez informacija o mjestu odlaganja (13%), manjak praktičnosti (6%).

Za njih nema krize: Nijemci na telefone prošle godine potrošili milijarde, a evo kakve uređaje traže

Za njih nema krize: Nijemci na telefone prošle godine potrošili milijarde, a evo kakve uređaje traže

Činjenica koja zabrinjava jeste da skoro svaki deseti građanin mobitele koje ne koristi baca u obično smeće.

I dok 54 posto ispitanika želi zbrinuti svoje stare mobitele koje ne koriste, poražavajuće je da ih čak 51 posto ne zna da se mogu zbrinuti i reciklirati tableti, 56 posto ne zna to za rutere, 49 posto za printere, 47 posto za kablove i punjače, a 42 posto za laptope. Pritom samo 13 posto ispitanika zna da se oko 80 posto dijelova mobitela može reciklirati.

Također, 62 posto ispitanika se izjasnilo da je zainteresirano kupiti korišten mobitel, a polovica njih bi za ekološki mobitel platila više, prenosi ictbusiness.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije