Sarajevo: Novosti u tretmanu i prevenciji moždanog udara

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Novosti u tretmanu i prevenciji moždanog udara

Klinika za neurologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo i Institut za naučnoistraživački rad i razvoj organizirali su u petak na KCUS-u simpozij na kojem su prezentirane novosti u neurologiji.

Predavači su pažnju prvenstveno posvetili novostima u tretmanu moždanog udara i prevenciji moždanog udara i drugim neurološkim oboljenjima, te detaljima vezanim za lijek koji se koristi za tretman akutnog moždanog udara. Radi se lijeku koji smanjuje invaliditet, odnosno poboljšava oporavak. 

Šefica Neurološke klinike KCUS-a prof. dr Jasminka Đelilović-Vranić kaže da je moždani udar najčešće oboljenje koje dovodi do invaliditeta. Druga neurološka oboljenja koja izazivaju visoki stepen invaliditeta su multipla skleroza i Parkinsonova bolest u uznapredovaloj fazi, te druge bolesti koje u uzroku nastanka imaju nasljednu komponentu.

Prava prevencija tih bolesti, kaže Đelilović-Vranić, počinje od ranog djetinjstva. Stoga smatra afirmativnim to što već djeca predškolskog uzrasta imaju posebne programe koji se odnose na pravilnu ishranu i govori im se o značaju fizičke aktivnosti.

''Zaista, tako i treba početi. Kad se moždani udar javi, tad je bolest već uzela maha. Naravno, mi onda radimo na sekundarnoj prevenciji u smislu da se to više ne ponovi, jer svaki novi udar komplicira situaciju'', kaže ona.

Članica Organizacionog odbora prof. dr Azra Alajbegović kaže da su programom tog simpozija bili planirani i predavači iz Hrvatske, ali zbog opravdanih razloga nisu mogli doputovati u Sarajevo. Termini planirani za njih popunjeni su predavanjima ovdašnjih stručnjaka.   

Ona smatra da je ta oblast medicine kod nas razvijena, ali da nemamo dovoljno novca da u potpunosti primijenimo ta znanja.

Prema mišljenju stručnjaka, globalno gledano neurološka oboljenja su u porastu, a tome svakako doprinosi stres, nepravilna ishrana, nedovoljno kretanja i nezdrav način života.

U okviru današnjeg događaja predstavljena je i stručna knjiga autorice Jasminke Đelilović-Vranić, koja je nastala kao rezultat njenog dugogodišnjeg rada i iskustva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije