Pravilnikom o ishrani zaštit će se zdravlje djece i učenika

Radiosarajevo.ba
Pravilnikom o ishrani zaštit će se zdravlje djece i učenika
Radna grupa za izradu Pravilnika o ishrani djece u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo završila je izradu ovog podzakonskog akta i prezentirala ga jučer direktorima škola Kantona Sarajevo.

"Cilj nam je da uvođenjem pravila mijenjamo loše prehrambene navike naše djece i učenika, da kroz pravilnu ishranu zaštitimo njihovo zdravlje, ali i unaprijedimo ponudu školskih užina u smislu da su one nutritivno bogate i da odgovaraju zdravstvenoj ispravnosti", navela je Suada Karić, voditeljica ove Radne grupe i profesorica u Poljoprivredno-prehrambenoj školi.

Pravilnik sadrži preporuke o hrani koja treba biti zastupljena, odnosno koja će zadovoljiti energetske i nutritivne potrebe djece i učenika određenih uzrasta, ali i preporuke o hrani koja bi trebala biti u ograničenoj upotrebi ili potpuno izbačena iz školskih kantina.

Dodala je da očekuje da će Pravilnik uskoro stupiti na snagu.

"Mišljenje na Pravilnik je dala i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove, jer nam je cilj da on zaživi na terenu i da se može jasno kontrolirati njegova primjena. Nakon usvajanja od resornog ministarstva, Pravilnik će biti primijenjen u školama. One će sa dobavljačima hrane morati sklopiti sporazum o pridržavanju Pravilnika", naglasila je Karić.

Rezultati istraživanja sublimirani u publikaciji Pretilost djece osnovnih škola Kantona Sarajevo pokazali su da broj gojazne djece raste. Iz tog razloga je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a pokrenulo izradu navedenog pravilnika, ali i uvelo dodatni treći čas tjelesnog odgoja u školama u cilju povećanja njihove fizičke aktivnosti.

Predstavnik Radne grupe za izradu navedne publikacije i profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Erol Kovačević najavio je da će javnosti uskoro biti prezentirani i rezultati istraživanja o pretilosti djece u srednjim školama KS-a.

"Rezultati istraživanja u osnovnim školama pokazali su da oko 50 posto djece ima poremećaj u indeksu tjelesne mase, a veliki broj njih je svrstan u kategoriju prekomjerno gojaznih osoba. U srednjim školama rezultati istraživanja su nešto bolji i pokazuju da je oko 18 posto djece pretilo", naveo je Kovačević. Kazao je da su direktori škola upoznati s rezultatima istraživanja te su im date smjernice na koji način se školski sistem treba postaviti u rješavanju ove problematike.

"Pravilnik je samo jedan segment u borbi protiv pretilosti. Naš je zadatak da radimo na edukaciji, prije svega djece i roditelja, o ovom problemu, ali i da obuhvatimo sve ostale bitne segmente u njegovom rješavanju. To između ostalog podrazumijeva edukaciju o ishrani u domaćinstvima, saradnju s nastavnicima fizičke kulture kroz programe prevencije, povećanje broja časova tjelesnog odgoja kao i vannastavnih sportskih aktivnosti za djecu i učenike", obrazložio je Kovačević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije