Ponovo počinju radovi u ulici Ferhadija

Radiosarajevo.ba
Ponovo počinju radovi u ulici Ferhadija
Foto: Twitter / Radovi na Ferhadiji

Na najprometnijem sarajevskom šetalištu Ferhadija danas su postavljene pripreme za građevinske radove u ovoj ulici.

Kako su naveli iz Općine Stari Grad za Radiosarajevo.ba sutra će biti održana konferencija za medije na kojoj će biti objašnjeno zbog čega će se izvoditi radovi.

Radovi također počinju sutra, a danas su postavljene mašine i radi se na pripremi za radove.

Dio Ferhadije od Gradske tržnice do Apoteke Sarajevo rekonstruisan je 2012. i 2013. godine. Na tom dijelu su zamijenjene sve podzemne instalacije, postavljena armirano- betonska podloga debljine deset centimetara i ugrađene granitne ploče debljine osam centimetara. Projekat je koštao oko 890.000 KM.

I prošle godine rađeno je tekuće održavanje ulice Ferhadija na dijelu od Apoteke Sarajevo do Slatkog ćošeta.

Ovaj dio ulice rekonstruisan je 1997. godine, ali je kvalitet izvedenih tradova i materijal dosta loš i često dolazi do pucanja ploča u zimskom periodu. Iz tog razloga se vrši godišnje tekuće održavanje kako bi se ulica vratila u prvobitno stanje.

Ipak, kako je primijetan trend sve veće frekvencije saobraćaja kroz ulicu Ferhadija, što podrazumijeva ne samo mala putnička i dostavna vozila, nego i velike kamione za dostavu Općina Stari Grad prošle godine je navela kako je bila prinuđena poduzeti mjere u cilju zaštite ove ulice od eventualne štete, te su tada postavili metalne stubiće.

Ovaj potez bio je neophodan jer višegodišnji zahtjevi nesavjesnim građanima da ne koriste vozila kroz Ferhadiju, čak ni za dostavu robe, nisu urodili plodom, kao ni intervencije pripadnika MUP-a KS-a.

Općina Stari Grad na ovaj način pokušala je zaštiti imovinu i uložena sredstva u rekonstrukciju ulice Ferhadija.

Podsjećamo, ulica Ferhadija je Separatom zaštite kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa koji rađen je za potrebe Programa razvoja gradskog jezgra Sarajeva iz 2000. godine evidentirana kao arhitektonsko-urbanistička cjelina, odnosno ulična cjelina, pojasnili su iz Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo za Radiosarajevo.ba. Isti statusi za navedene ulične cjeline definirani su prostornim i urbanističkim planovima Sarajeva.

S obzirom na to da Status zaštićenog i evidentiranog dobra koje imaju predmetne ulične cjeline obavezuje na primjenu odredbi Zakona o zaštiti kulturne baštine, odnosno člana 24 stav (1) propisa kojim je regulirano da se bez saglasnosti ne mogu izvoditi radovi na dobrima baštine, iz Općine Stari Grad su za radove trebali tražiti odobrenje od Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije