Otvorena Sarajevska sigurnosna konferencija: Ovogodišnja tema su europske perspektive

1
Radiosarajevo.ba
Otvorena Sarajevska sigurnosna konferencija: Ovogodišnja tema su europske perspektive
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Održana Sarajevska sigurnosna konferencija

Drugo izdanje Sarajevske sigurnosne konferencije, jednog od najvažnijih godišnjih diplomatskih događaja u BiH, počela je danas u sarajevskoj Vijećnici pod sloganom "European Perspectives on Security Challenges".

Događaj je okupio više od 300 učesnika i 50 predavača, među kojima su vodeći evropski i američki zvaničnici, diplomate, stručnjaci za sigurnost, profesori, novinari, te drugi eksperti i praktičari. Bogati program konferencije se fokusira na ključna sigurnosna pitanja uzrokovana globalnim prijetnjama i geopolitičkim promjenama.

Viši direktor Newlines instituta Azeem Ibrahim kazao je da je današnja konferencija dio jedne šire inicijative razvijanja centra za sigurnost na Zapadnom Balkanu u okviru Newlines instituta.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

"Region Zapadnog Balkana je predugo zanemaren i zbog toga je važno da se ovi izazovi ponovo stave u agendu, posebno nakon početka rata u Ukrajini. Moramo osigurati da ovaj region pronađe svoj put ka sigurnosti i prosperitetu", izjavio je Ibrahim.

Dodao je da je za regiju apsolutni prioritet članstvo u NATO savezu, kako bi osigurali da Zapadni Balkan bude duboko integrisan u demokratski svijet.

Zatvorena prva Sarajevska sigurnosna konferencija: Okupila velika imena iz svijeta politike

Zatvorena prva Sarajevska sigurnosna konferencija: Okupila velika imena iz svijeta politike

Direktor Sigurnosne konferencije Hikmet Karčić smatra da je Sarajevska sigurnosna konferencija najveći diplomatski događaj na Zapadnom Balkanu.

"Nadamo se da ćemo od Sarajeva napraviti središte diplomatskih aktivnosti, nauke i kreiranja politika na ovom području. Želimo kroz diplomatiju približiti regiju euro-atlantskim integracijama", izjavio je.

Programska menadžerica Fondacije Friedrich Ebert Jata Lošaj smatra da su teme konferencije važne zbog trenutne geopolitičke situacije u svijetu.

"Nadam se da ćemo imati korisne savjete za buduće donositelje odluka i politika", kazala je Lošaj.

Sarajevsku sigurnosnu konferenciju organizuje New Lines Institute for Strategy and Policy, u okviru rada udruženje “Institut za strateške analize Nove Linije”, te uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske i Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung - Dijalog za jugoistočnu Evropu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije