Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš dobila novi izgled: Blistavi sjaj u centru Sarajeva

6
M. F.
Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš dobila novi izgled: Blistavi sjaj u centru Sarajeva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš'

Opća bolnica Prim. dr. Abdulah Nakaš osim izvrsnim medicinskim osobljem i kvalitetnom uslugom koju pruža, može se pohvaliti i izvrsnošću nemedicinskog kadra.

Tako kaže generalni direktor Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović koji je za Radiosarajevo.ba govorio o radu bolnice i odsjeka za higijenu i održavanje.

"Opća bolnica je prepoznata kao centar izvrsnosti u liječenju pacijenata Sarajeva i BiH. Odlikuje se sa još jednom izvandrednom stvari, a to je naš nemedicinski kadar", smatra prof. dr. Gavrankapetanović.

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

Između potreba i mogućnosti: Da li postoji inkluzivni turizam u Bosni i Hercegovini?

On dalje navodi da "održavanje higijene u ovoj bolnici, prema svim procjenama onih koji prate, spada u sam vrh najuređenijih, najčišćih i najbolje sređenih bolničkih kapaciteta koji postoje u regionu.

"Naravno da smo ponosni na to. Ja želim da izrazim zahvalnost našem nemedicinskom osoblju koje zaista ulaže ogroman trud da ovu bolnicu učini najljepšom u regionu", rekao je direktor Opće bolnice.

Šefica odsjeka za higijenu i održavanje, Anisa Olovčić, također je za naš portal komentarisala rad odjela koji ona vodi.

"Odsjek ima 86 uposlenika, od čega je 45 higijeničarki, a ostalo su pomoćni radnici koji se brinu o čistoći bolnice i krugu bolnice", kaže Olovčić.

Kako se navodi na stranici bolnice "trajni prioritet rada je nastojanje da pacijent bude u fokusu interesa. Pacijent koji ulazi u ovu ustanovu je pacijent njenog cijelog organizacionog sistema. Ne dijelimo ga i ne posmatramo prema njegovim funkcionalnim bolestima, funkcionalnim organima, nego ga sagledavamo kao cjelinu i nastojimo mu pružiti cjelovitu profesionalnu zdravstvenu zaštitu", stoji na stranici Opće bolnice.

Olovčić naglašava da "osim što je Opća bolnica prepoznatljiva osim po kvalitetnom kadru i ljubaznosti osoblja, nemedicinski uposlenici se trude da bude jednako prepoznatljiva i po čistoći i uređenosti."

"Pored medicinske usluge, jako se trudimo da bolnica bude čista i uredna, da budu dobri uslovi uposlenicima i ugodniji prostor pacijentima koji se tu liječe. Bolnica se nalazi u centru grada i trudimo se da vanjski izgled bolnice priliči centru grada", rekla je Olovčić.

J.U. Opća bolnica 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' Sarajevo ima veoma dugu i bogatu tradiciju. Nastala je još u 19. vijeku i od tada prošla je kroz mnoge istorijske epohe - turska vremena, austrougarski period, vremena obiju Jugoslavija, pa sve do današnje Bosne i Hrecegovine.

"Ovo je najstarija zdravstvena ustanova u BiH i baštini najbolju tradiciju na ponos našim građanima", zaključila je šefica odsjeka za higijenu i održavanje Opće bolnice.

Opća bolnica otvorena 1865. godine i kontinuirano pruža usluge

Opću bolnicu je, kao tursku vojnu bolnicu, osnovao Topal Šerif Osman-paša, koji je postao bosanskim velikim vezirom 1860. i nakon osnivanja Bosanskog vilajeta, prvi valija 1865.

U Sarajevu je, pored izgradnje vojne bolnice, pokrenuo i prve stručne i srednje škole, prvu štampariju u Bosni i Hercegovini, podigao biblioteku i čitaonicu. Do njegovog dolaska vojnici su liječeni po iznajmljenim privatnim kućama. Stoga je on, u okviru sprovođenja reforme turske armije, započeo izgradnju bolnice 1866. godine. Uz građansku bolnic, koja se počela graditi nešto ranije, to su tada bile jedine dvije bolnice na teritoriji BiH.

1992. godine, sa početkom agresije na BiH, tadašnja Državna bolnica "Sarajevo", našla se u neposrednoj blizini prve ratne linije.

Iako u vrlo teškim uslovima, bez osnovnih energenata, sa smanjenim brojem osoblja, uz minimalne količine lijekova i hrane, bolnica je i dalje radila.

Za vrijeme agresije liječeno je preko 8.000 ranjenih sugrađana i izvedeno oko 11.000 većih operacija. Kroz našu polikliniku prošlo je preko 90.000 vanjskih pacijenata kojima je urađeno preko 1,400.000 medicinskih usluga. Porođajno odjeljenje je asistiralo pri porađanju 6.000 trudnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije