Ministar Mandić o zakrpljenoj rupi iz austrougarskog perioda

Radiosarajevo.ba
Ministar Mandić o zakrpljenoj rupi iz austrougarskog perioda
FOTO: AA / Srđan Mandić

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo - Srđan Mandić prije dvije sedmice začepio je rupu na zidu korita Miljacke nakon intervencije građana.

Naknadno je utvrđeno da ta rupa ima svoju svrhu i da nije slučajno na tom mjestu.

Naime, rupa je namijenjena za ispust vode u slučaju bujica i povećanog vodostaja. 

Ministar Mandić je na svom Facebook profilu reagovao. Reakciju minsitra prenosimo u cjelosti.

Rupa, mala ili velika, pitanje je sad.

"Prije 12 dana sam objavio da smo, na dojavu jedne opravdano zabrinute, sugrađanke zatvorili veliku rupu koja je predstavljala opasnost za sigurnost, prije svega djece. Ne želim ni da pomislim kakvi bi natpisi bili da se, ne daj Bože, desila neka nesreća. Slične dojave i pritužbe primam svakodnevno i koliko mogu, rješavam te pojedinačne slučajeve.

Ali, ovaj post sam objavio iz još jednog razloga – javno sam se “izvinio” ako sam preuzeo nečiju nadležnost želeći da isprovociram nadležne na konkretnu aktivnost. Gradskoj upravi trebalo je 12 dana da reaguje na tu moju objavu. Znate li kad bi reagovali da im se ova gospođa obratila direktno, pismom ili inicijativom. Naravno, nikad! Jer ti ljudi jednostavno ne rade svoj posao.

Održavanje korita Miljacke je u nadležnosti Gradske uprave, ali, sve poslove do sada uradila je Opština Stari Grad. Oni su uradili samo ono što jedino i znaju – slikali se. Ne znam da li svih 7 rupa, manjih ili većih, koje sam upravo sada izbrojao na potezu od Skenderije do Vijećnice, danas, 156 godina nakon zadnje poplave koja je zadesila naš grad, služe svojoj svrsi i da li ih možda treba zaštiti nekim rešetkama. Tu je struka da kaže svoje mišljenje. Da li su sanirana sva 32 odvodna kanala za fekalne i otpadne vode, na istom ovom potezu, kako je iz Gradske uprave najavljeno prije godinu dana? Ono što znam da se Gradonačelnik malo ili nikako bavi održavanjem korita rijeke Miljacke, kao ni ostalim javnim površinama, za koje je nadležan.

Da, zahvaljujući austrougarskoj arihitekturi i tehnološkim dostignućima, Sarajevo je bilo među prvim gradovima u Evropi koji su imali vodovod i kanalizaciju. Međutim, zahvaljujući stranci koja je bila na vlasti prethodnih 25 godina, Sarajevo i danas koristi ta ista tehnološka dostignuća, pa smo zato donedavno imali redukcije vode, vodovodne i kanalizacione cijevi su u stanju raspada, a grad poplavi nakon prve obilnije kiše.

Uz dužno poštovanje svemu što su arhitekti i tehnolozi iz perioda 19 vijeka napravili za moj grad, ja želim živjeti u gradu modernog doba, “pametnom gradu”, koji će imati, između ostalog, i savremeni sistem vodosnabdijevanja i kanalizacije. E, takav grad ćemo mi izgraditi!

Jer, ovi prije nas to niti su znali niti su željeli. Isto tako ćemo čuvati svo istorijsko i kulturno naslijeđe koje nam je ostavljeno u amanet od nastanka Sarajeva pa do danas. I, kad smo već kod toga, bilo bi lijepo da Gradonačelnik kaže kada će konačno biti otvoren Olimpijski muzej Sarajevo, smješten u jednoj od najljepših građevina, nekada poznatijoj kao vila Mandić, izgrađenoj 1903. godine. Nadam se da ćemo svjedočiti tome u posljednjoj godini njegovog mandata. Bio bi red.

Da li sam pogriješio što sam začepio jednu rupu u zidu, meni zaista nije bitno, mirno spavam i savjest mi je čista. Jer, šta je ta rupa naspram svih onih kratera u budžetima kroz koje cure pare građana Kantona Sarajevo svih ovih godina, a čije katastrofalne posljedice otkrivamo posljednjih mjeseci. Ministarstvo na čijem sam čelu hitno je reagovalo i u januaru mjesecu ove godine, preko Ministarstva privrede Kantona Sarajevo prebacilo 900.000 KM za potrebe EYOF-a. Kroz koju rupu su iscurile te pare? Još čekamo izvještaj iz Gradske uprave….", napisao je Mandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije