Konaković: Trpimo veliki pritisak stranih farmaceutskih lobija

Fena
Konaković: Trpimo veliki pritisak stranih farmaceutskih lobija
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković izjavio da je dobio poziv da 1. februara dođe na zakazano ročište koje će biti održano pred Konkurencijskim vijećem BiH.

Kako je pojasnio razlog je jer je Vlada KS prije šest mjeseci povećala udio učešća domaćih farmaceutskih kompanija na esencijalnoj listi.

"Esencijalna lista koju je donio KS pokazala je da je moguće podržavati domaću proizvodnju. No, zbog toga trpimo veliki pritisak pojedinih stranih farmaceutskih lobija koji pokušavaju osporiti naš potez kroz Konkurecijsko vijeće BiH, vodeći trenutno proces protiv nas. No, to je neka praksa koju su, vidim, ovi lobiji imali i do sada. Mi smo odlučili da se novcem građana Kanton Sarajevo razvija i kupuju lijekovi koji se proizvode u BiH, a koji su istog kvaliteta. Želimo da ovdje ostaju porezi, da razvijemo domaću proizvodnju. Zato smo u zakonima našli i uporište - izjavio je Konaković za „Dnevni avaz“.

Dodao je i da je Vlada KS prije donošenja odluke konsultirala struku te da se ne boje prijetnji tužbama, kao ni ostalih pritisaka.

"Mi smo u posljednja tri mjeseca četiri ili pet dopisa poslali Vijeću objašnjavajući im razloge zbog kojih smo se odlučili pomoći domaćim farmaceutskim firmama. No, i konkurencijsko vijeće prijeti nam nekom tužbom basnoslovnog iznosa, kao da smo nekome povrijedili prava na tržištu. Mi nikome ništa nismo ni uzeli ni nekoga povrijedili. Zato ćemo se boriti i vrlo sam siguran da smo potpuno u pravu. Vijeću smo poslali upite, oni još nisu rekli ništa. No, vidio sam da su u nekim drugim slučajevima išli u korist međunarodnih lobija", istakao je Konaković.

Naglasio je da Vlada KS neće podleći nikakvom pritisku.

"Tražit ćemo od svakog člana Konkurencijskog vijeća da nam kaže gdje su njihova uporišta u tezi da mi moramo kupiti i platiti sve što ima na tržištu. Također, vodit ćemo se i jasnim pokazateljima, jer smo posljednjih šest mjeseci 2016. zbog novog modela potpisivanja lijekova uštedjeli između 500.000 i milion KM. To je samo potvrdilo opravdanost naše odluke.

Nažalost, znam da je Vlada TK prije nas išla u ovu borbu, ali čini mi se da ih je Konkurecijsko vijeće zaustavilo. Nas neće, i to zbog onih koji s "mašnom-tašnom", prepakuju neke lijekove, imaju po dva zaposlena, a onda nam uvoze ogromne količine nekog lijeka koji negdje pakuju. Mi samo želimo zaštiti domaće farmaceutske kompanije, koje su minimalno do sada bile zastupljene", izjavio je Konaković za Dnevni avaz.

Prema informacijama koje su se ovih dana pojavile u javnosti, od ukupnog iznosa prometovanih lijekova u posljednje tri godine u BiH samo u Sloveniju je otišlo 230 miliona KM i to uglavnom za iste generičke proizvode koje proizvode i domaći proizvođači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije