Fatih i Stari Grad: Bratimile se najstarije općine Istanbula i Sarajeva

Fena
Fatih i Stari Grad: Bratimile se najstarije općine Istanbula i Sarajeva
Prijateljstvo koje veže najstarije općine Istanbula i Sarajeva, Stari Grad i Fatih, još od 1990. godine, danas je ozvaničeno potpisivanjem Sporazuma o bratimljenju i saradnji.

Sporazum su potpisali načelnik Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Mustafa Demir.

Još 1990. godine Stari Grad i Fatih su se povezali prijateljskim odnosima o čemu svjedoči plaketa koju je tadašnji načelnik Fatiha uručio Selimu Hadžibajriću, načelniku Općine Stari Grad.

Kako su se ove veze godinama dijelom pokidale, dogovoreno je potpisivanje Sporazuma o bratimljenju i saradnji, u povodu proslave 2. maja - Dana Općine Stari Grad.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je uporedio ove dvije općine rekavši da ih povezuje to što su najstarije općine u svojim gradovima, ali i što je većina kulturno-historijskih spomenika Sarajeva i Istanbula smještena upravo u ovim općinama. Iako dosad općine nisu direktno sarađivale, Fatih je u više navrata pružao podršku projektima u BiH.

„U Gazi Husrev-begovoj džamiji, postavit će se specijalni ćilim koji će obezbijediti Općina Fatih, a u Olovu, koje je također naša pobratimska općina, Fatih finansira gradnju dva turbeta. Nadam se da će općina Stari Grad izgraditi lijepe, prijateljske veze, da ćemo ih održavati i kroz različite projekte zajedno djelovati, kako u Starom Gradu, tako i na području općine Fatih“, kazao je.

Hadžibajrić je istakao sve prednosti koje Općina Stari Grad ostvaruje zahvaljujući pobratimskim odnosima sa općinama i gradovima iz Republike Turske.

„Pobratimske općine i gradovi iz Turske su uložili oko 20 miliona KM u projekte u Starom Gradu. Arheološki park At mejdan i Bakr-babinu džamiju finansirao je grad Bursa, za Baščaršijski trg Osmangazi je izdvojio oko 600.000 KM, gradnju Balkanskog mevlevijsko-istraživačkog centra u potpunosti je finansirala općina Seldžuk, općina Silivri je finansirala postavljanje novog krova u školi 'Saburina'“, istakao je načelnik Hadžibajrić.

Govoreći o Općini Fatih načelnik Mustafa Demir je kazao da je to je prostor na kojem se već 6.000 godina živi u miru i bratstvu, te da je to mjesto na kojem u istoj ulici možete pronaći i džamiju i crkvu i sinagogu, što dokazuje da se živi u bratstvu i slozi.

Fatih je, naveo je on, u isto vrijeme duša Istanbula.

„To je mjesto kojim dnevno prođe više od dva miliona ljudi jer se kod nas nalaze Sultan-ahmetova džamija, Aja Sofija kao i podzemni bazeni i mnoga druga historijska mjesta“, kazao je Demir.

Nakon svečanog potpisivanja Sporazuma o bratimljenju i saradnji s Općinom Fatih, načelnik Hadžibajrić je najavio da će uskoro biti potpisani sporazumi o bratimljenju s Općinom Mehmetdžik s Kipra, te sa 12. općinom Teherana i Općinom Kašan iz Irana. Nakon potpisivanja Hadžibajrić i delegacija Fatiha krenuli su u obilazak Starog Grada, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije