Dr. Zehra Dizdarević za Radiosarajevo.ba: Kako se zaštititi od smoga?

Radiosarajevo.ba
Dr. Zehra Dizdarević za Radiosarajevo.ba: Kako se zaštititi od smoga?
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Do kraja dana pretežno vedro, u Bosni dugotrajna magla. Ovo je poruka iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda koja ne ohrabruje građane Sarajeva, ali ni drugih bh. gradova u kojima je posljednjih dana povećana koncentracija magle i smoga.

Zagađen zrak štetan je za zdravlje ljudi i okolinu. Da su građani uplašeni, ali i da, prema svemu sudeći osjećaju tegobe, svjedočile su kolone prema, ali i s okolnih planina tokom proteklog vikenda.

Sarajevo se nalazi između šest planina i tako je strujanje zraka onemogućeno, pogotovo kada je gusta magla, rekla je za Radiosarajevo.ba dr. pulmologinja Zehra Dizdarević. Trenutno stanje, kaže ona, ima itekako posljedice na disajne puteve, kako na gornje tako i na donje.

"Javlja se curenje iz nosa koje predstavlja pseudoalergijsku reakciju i onda naši ljekari često to zamijene s alergijom. Međutim činjenica je da to curenje nosa koje predstavlja podražajnu reakciju na zrak koji nas okružuje, imponira kao neko alergijsko ili prehladno stanje. Također, kada je riječ o donjim disajnim putevima, dolazi do bronhitisa, dolazi do pogoršanja astme, alergijskih reakcija, ako je neko pušač pogoršanje hronične opstruktivne bolesti pluća što zbog dodatno lošeg zraka može dovesti i do upalnih stanja".

Maske mogu pomoći

Doktorica Dizdarević kaže kako je u situaciji kakva vlada posljednjih dana u Sarajevu najbolje izbjegavati izlazak vani. Maska bi, ističe doktorica bila dobra, ali ne hirurška, nego respiratorna maska koja nije skupa i koja bi se trebala naći u apotekama. Ona napominje kako se obične maske moraju mijenjati dva puta dnevno, a respiratornom maskom se možemo služiti mjesec dana.

"Naše društvo nema te finansijske kapacitete da osigura ljudima takve maske. Ali moram napomenuti respiratorna maska može trajati mjesec dana, jedino je neophodno znati dobro je staviti na usta i nos. Zbog toga ne bi bilo loše da se provedu i obuke za naše sugrađane, odnosno za ljude u sredinama gdje je zagađenost povećana".

U slučaju da nemamo respiratornu, pomoći će i obična maska ili šal preko disajnih organa, kažu zdravstveni radnici.

"U ovakvim situacijama moramo zatvoriti gornje disajne puteve, jer sekret se slijeva i pojačava mogućnost infekcije ako u udahnutom zraku ima infektivnih materija, ali i pogoršanje osnovnih tegoba. Jer dolazi do reakcije antigen - antitijelo. Razni antigeni koji se nalaze u smogu i magli reagiraju s ciljnim stanicama, dolazi do oslobađanja medijatora alergijskih reakcija, koje izazivaju opstrukciju, izazivaju kašalj, a može doći i do febrilnog stanja koje nije posljedica gripoznog ili prehladnog stanja, nego je posljedica ove zagađenosti", kaže dr. Dizdarević.

U danima povećane zagađenosti nije dobro provjetravati kuću, jer na taj način omogućavamo da smog uđe i u naš prostor gdje boravimo i spavamo.

"Najgori po zdravlje je SO2 zato što se spaja s vodom u plućima i postaje mnogo gori. Osim njega, tu su i ostale štetne materije. Dolaskom zime riješimo se polena, a ovo čudo od smoga je još gore pogotovo za hronične bolesnike".

Alergičari, astmatičari, pušači (hronična opstruktivna bolest), srčani bolesnici, hipertoničari te djeca su najugroženiji u ovakvim okolnostima, no nije bolje ni zdravom organizmu, kaže nam dr. Dizdarević.

"Ovakva zagađenost škodi svima, samo što je za hronične bolesnike opasnije jer može pogoršati ionako loše zdravstveno stanje".

Uzrok zagađenosti su veliki broj automobila te pojedinačna ložišta

Zagađenje zraka je nešto što se može samo dugoročno rješavati, kaže ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša KS-a Čedomir Lukić.

"Mi u tom smislu i djelujemo. Sve ovo je uzrokovano velikom količinom saobraćaja i velikim brojem pojedinačnih ložišta".

Trenutno stanje je povoljnije jer mjerni podaci ne pokazuju da se ne pogoršava, ističe Lukić.

"Ovo je treći dan od kada smo izdali pripravnost gdje smo zatražili da se poduzimaju određene mjere kako bi smo poboljšali trenutne uvjete".

Mjere se odnose na kontrolu saobraćaja, upozorenje na smanjeno kretanje građana, te je upućen poziv svim pravnim licima, vlasnicima i korisnicima kotlovnica ili ložišta da poduzmu sve tehnički izvodive mjere, potrebne za smanjenje emisije, uključujući čišćenje svih dimovodnih instalacija, a po potrebi odgađanja svih aktivnosti koje mogu dovesti do pogoršanja kvaliteta zraka.

Kako nam je rekao ministar Lukić, ukoliko dođe do pogoršanja stanja kada bi uslijedila epizoda - upozorenje, mjere bi bile znatno strožije. Tada bi se moralo naložiti korištenje automobila po principu par - nepar ili umjesto vlastitih vozila korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i niz drugih mjera.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije