Direktori komunalnih preduzeća sa negativnim izvještajem ostaju bez posla

Radiosarajevo.ba
Direktori komunalnih preduzeća sa negativnim izvještajem ostaju bez posla

Kantonalna javna komunalna preduzeća u ovoj godini napravila su gubitak od 58 miliona maraka. Od 10 komunalnih preduzeća, samo su četiri poslovala pozitivno, a izvještaji o radu naći će se pred zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo u srijedu.

Najveće gubitke ima Vodovod i kanalizacija od 30,252.405 miliona KM, zatim Toplane 20,673.184 miliona maraka, Sarajevogas 5,5 miliona KM i Park sa gubitkom od 1,4 miliona KM. 

Enes Zeković, samostalni zastupnik u Skupštini, smatra da je u najmanju ruku smiješno da se o radu preduzeća raspravlja na kraju godine. 

"Ne znam koliko uopće ima smisla raspravljati o tome. Imamo jedan paradoks kada su u pitanju komunalna preduzeća i GRAS. O GRAS-u se sve zna i da je u gubicima od 160 miliona KM, ali mi imamo ako ne veće, onda približno iste gubitaše u komunalnom sektoru, a o tome se šuti. Niko ne priča o Toplanama i o njihovim gubicima koji su ogromni, tu je svima maca pojela jezik i mislim da smo došli do kolapsa. Dok je Kanton Sarajevo imao novaca, to je bilo u drugom planu, ali sada kada se više nema mogućnosti otvaraju se karte. Zabrinjavajuće je što rebalans budžeta nije došao do Skupštine KS-a i mi nemamo nikakvih informacija o tome šta se dešava sa budžetom", kaže Zeković, piše Oslobodjenje.ba

Elmedin Konaković, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS-a, ističe da je dobra stvar što se raspravlja o izvještajima bez obzira na to što je kraj godine.

"Mi ranije nikada nismo imali izvještaje bez obzira na to što je Skupština KS-a osnivač preduzeća i to se konačno desilo u ovoj godini i mislim da je to revolucionarna stvar. Bilo bi bolje da smo ih ranije dobili, ali ovo je početak uključivanja Skupštine u rad komunalne privrede. Dvije godine kao zastupnik u Skupštini KS-a nisam mogao saznati kolike su plate direktora u preduzećima i to dovoljno govori koliko je to bila tabu-tema i koliko su komunalna preduzeća zatvorena. Imamo slučajeve da je u nekim preduzećima gubitašima plata direktora od šest do osam hiljada maraka i to su tako krupne stvari o kojima mi do sada nismo razgovarali. Osim toga, direktori čiji izvještaji ne prođu na Skupštini više neće biti direktori, ostaju bez posla. U tim preduzećima plate NK radnika su veće od prosječne plate u Federaciji BiH, plate nekih savjetnika duplo veće od ministarskih i to su anomalije u društvu koje su nas skupo koštale", pojašnjava Konaković.

Besim Mehmedić, samostalni zastupnik, naglašava da je Vlada KS-a davno trebala proslijediti izvještaje kako bi se moglo reagovati i dati smjernice šta dalje da se radi.

"Ništa ne očekujem od ovih izvještaja. Očekivao sam da će Vlada KS-a ponuditi neko konkretno rješenje za 2014. godinu, ali ništa od toga. Za ZOI '84 i Centar Skenderija uopće nema izvještaja ni na kraju godine, a trebali su davno biti urađeni. Dok je bilo para, komunalna privreda nije bila problem, ali sada definitivno jeste", zaključuje Mehmedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije