Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov: Nije prvi put da nas je EU ostavila na cjedilu

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov: Nije prvi put da nas je EU ostavila na cjedilu

Situacija na grčko-makedonskoj granici kod Idomenija je dramatična. Hiljade izbjeglica s grčke strane pokušaju ući u Makedoniju i nastaviti dalje prema središnjem dijelu EU. Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov ogorčen je što je EU ostavila njegovu zemlju da radi "prljavi posao" filtriranja i zaustavljanja izbjeglica.

Novinari njemačkog Bilda upitali su Ivanova da li se osjeća prevarenim u situaciji kada će Turska dobiti šest milijardi eura novčane pomoći i i bezvizni režim za "obećanje" o zaustavljanju izbjeglica, dok u praksi Makedonija ima ulogu "EU policajca".

"Ovo nije prvi put da nas je EU ostavila na cjedilu. Za vrijeme kosovskog rata primili smo 360 hiljada izbjeglica, a niko nam nije pomogao iz EU. Sada su sve zemlje na balkanskoj ruti zatvorile granice i tako Makedoniju ostavili da pokuša zaustaviti hiljade ljudi koji dolaze iz Grčke. Morali smo proaktivno reagirati, podići vojsku na granicu. Mi plaćamo greške izbjegličke politike EU, potrošili smo 25 miliona eura naših poreskih obveznika, a šta smo zauzvrat dobili od EU? Ništa, nijednog jedinog centa! Pogledajte taj apsurd da Makedonija, kao država koja nije u EU, mora štititi Europu od Grčke koja je u EU", govori ogorčeni Ivanov.

Ivanov upozorava da osim humanitarnog postoji i sigurnosni aspekt izbjegličke krize.

"Zaplijenili smo 9.000 krivotvorenih i ukradenih pasoša. Hiljade izbjeglica putuje Europom s lažnim identitetom, a šta je uradila Grčka, koja je trebala štiti granice EU? Svima udarila pečat u pasoš da mogu nastaviti dalje".

Makedonski predsjednik je posebno ogorčen na nespremnost EU da sankcionira Grčku pri čemu ceh plaća njegova zemlja.

"Mi smo uvijek žrtve EU institucija koje nas varaju 25 godina. Sedam puta smo podnijeli zahtjev za članstvo, i uvijek nas je blokirala Grčka. Kao i u slučaju izbjegličke krize pustili su nas da se sami borimo sa Grčkom", priča Ivanov. 

Da li je njemačka politika otvorenih granica produbila izbjegličku krizu?

"Kancelarka Merkel pokazala je hrabrost svojim humanitarnim potezima. Ali, nema hrabrosti da sada kaže kakve posljedice može izazvati takva politika. Na prostoru od Sudana do Egipta čeka 20 miliona migranata koji se žele dokopati Europe. Izbjeglički talas neće prestati, preko Twittera i Facebooka informiraju se o svemu. A šta radi Europa? Treba šest mjeseci da organizira jedan samit. U međuvremenu će doći milion novih migranata. Da li nekoga čudi što se u Njemačkoj 'izgubilo' 130.000 izbjeglica", kaže makedonski predsjednik Đorge Ivanov u razgovoru za njemački Bild.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije