Italija i Albanija u strahu zbog mogućeg otvaranja 'jadranske rute' za izbjeglice

Radiosarajevo.ba
Italija i Albanija u strahu zbog mogućeg otvaranja 'jadranske rute' za izbjeglice

Italija sarađuje s Albanijom kako bi spriječila priliv izbjeglica i migranata u te zemlje putem "jadranske rute", sada kada je "balkanska ruta" zatvorena, saopćio je italijanski ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano uoči ministarskog samita EU u Bruxellesu, prenosi Anadolu Agency.

"Radimo zajedno kako bismo uklonili preduslov koji bi mogao da odredi ovu negativnu pojavu", istakao je Alfano napomenuvši da bi se, po logici, nakon zatvaranja balkanske rute neka druga mogla otvoriti.

"To je ono što nam logika govori, ali činjenice na terenu to trenutno ne potvrđuju", rekao je Alfano, prenose italijanski mediji.

Šef italijanske policije je saopćio da u narednim danima planira posjetiti Albaniju, kako bi se s vlastima te zemlje dogovorio da "učine sve što je u njihovoj mogućnosti kako bi spriječili ilegalnu migraciju." 

Istovremeno, u Tirani je danas održana sjednica Skupštine Albanije na kojoj se govorilo o mogućem otvaranju nove izbjegličke rute, preko Italije i Albanije, nakon što je jučer zatvorena balkanska, koju su izbjeglice koristile na svom putu ka zemljama zapadne Evrope.

Ministar vanjskih poslova Albanije Ditmir Bushati izjavio je da Tirana po tom pitanju sarađuje sa Rimom još od početka godine te da je između te dvije zemlje postoji plan zajedničkih mjera kako bi se izborili s ovom pojavom.

Bushati je istakao kako se nijedna zemlja ne može samo izboriti sa problemima koji proizilaze iz krize koja pogađa evropski kontitent.

Sa tim se složio i ministrar unutrašnjih poslova Albanije Saimir Tahiri koji je ponovio kako je za rješavanje izbjegličke krize potrebno jedinstveno evropsko rješenje.

"Pitanje izbjeglica je, s jedne strane, pozvalo na duh solidarne saradnje dok je, s druge strane, pokazalo teškoće s kojima se suočavamo pri rješavanju pitanja koja dotiču naše zemlje. Nijedna zemlje se ne može izboriti sama. Naš stav je jasan i nedvosmislen. Kako bi pronašli jedinstvo unutar Evrope, bez obzira na granice, tražili smo da evropsko rješenje bude jedinstveno i zajedničko za sve zemlje", izjavio je albanski ministar. 

Tahiri je saopćio da su po nalogu premijera Edija Rame državne institucije u stalnoj koordinaciji u slučaju mogućeg priliva izbjeglica. Albanije je u tom smislu pojačala kontrolu na svojoj graničnim prelazima s Grčkom.

Takozvana balkanska ruta od jučer je praktično zatvorena nakon što je Slovenija pooštrila režim ulaska u Schengensku zonu i prestala dozvoljavati ulazak izbjeglicama bez validnih pasoša i viza. 

Nakon odluke Slovenije, isto je učinila i Hrvatska, dok je Vlada Srbije uskladila funkcionisanje granica ka Bugarskoj i Makedoniji sa pravilima koje su uvele te članice EU. 

Nakon što su objavljena oštrija ograničenja za ulazak izbjeglica, Makedonija je u potpunosti zatvorila svoju granicu sa Grčkom na čijoj teritoriji trenutno boravi nekoliko desetina hiljada izbjeglica iz bliskoistočnih zemalja

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije