Zvjezdice će uvijek sijati: Sjećanje na tragičnu smrt dvanaest beba

Radiosarajevo.ba
Zvjezdice će uvijek sijati: Sjećanje na tragičnu smrt dvanaest beba
Foto: RAS Srbija / Godišnjica smrti 12 beba

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić poručila je danas da se nikada nikome u svijetu ne smije ponoviti zločin koji se desio prilikom tragične smrti 12 beba u Kliničkom centru Banja Luka 1992. godine zbog nedostatka kiseonika.

Tubićeva je istakla da će zvjezdice uvijek sijati i da će živjeti sjećanje na njih.

"Stradanje naših 12 zvjezdica treba da im bude opomena za sve buduće postupke”, istakla je Tubićeva, obraćajući se kod spomen-obilježja “Život” u centru Banje Lluke povodom obilježavanja 27 godina od tragične smrti 12 banjalučkih beba.

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS Milorad Kojić smatra da je zbog kompleksnog uređenja u BiH trenutno nemoguće da RS tuži UN zbog ratnog zločina počinjenog nad 12 banjalučkih beba 1992. godine, prenosi Srna.

"U ovim kompleksnim odnosima Bošnjaci sigurno ne bi dozvolili da se tuži Vijeće sigurnosti UN, tako da je to u ovom momentu nemoguće, ali bi trebalo da se odredi sud koji bi bio nadležan da procesuira odgovorne", rekao je Kojić novinarima.

On je podsjetio da nije tužena ni Hrvatska za agresiju koju je uradila tada prema BiH i RS-u.

Kojić je podsjetio da je Centar radio istraživanje u vezi sa stradanjem 12 beba i da su došli do zaključaka da u ovom slučaju nije jedina odgovornost Vijeća sigurnosti UN.

"Vijeće sigurnosti je uvelo zabranu leta i to nije sporno, ali zabrana leta nije bila iz Sarajeva, Zagreba ili iz bilo koje druge zemlje svijeta. Da je tada postojala volja, mogao se dopremiti kiseonik u Klinički centar Banja Luka", istakao je Kojić.

Vijence kod spomen-obilježja “Život” u centru Banje Luke položile su majke 12 umrlih beba, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, izaslanik predsjednika RS Miladin Dragičević, delegacija Narodne skupštine RS, delegacija Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS i gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić.

Vijence su položili i generalni konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić, delegacija Univerzitetskog kliničkog centra RS, delegacije RS i Gradske organizacije porodica poginulih, Saveza logoraša i Saveza udruženja ratnih vojnih invalida RS, Udruženja žena žrtava rata RS, predstavnici terenske kancelarije OEBS-a u Banjoj Luci, te delegacija Crvenog krsta RS.

Odlukom Vijeća sigurnosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banju Luku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Vojska RS je, nakon ovog tragičnog događaja, probila koridor u Posavini i oslobodila pravac prema granici sa Srbijom, koji su do tada blokirale muslimanske i hrvatske snage.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna 1992. u Banjoj Luci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije