Židovski centar iz Zagreba osuđuje misu za Bleiburg: Otrovno djelovanje politike

F. V.
Židovski centar iz Zagreba osuđuje misu za Bleiburg: Otrovno djelovanje politike
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Crni povez preko očiju pape Ivana Pavla II

Židovski informacijsko-edukacijski centar Hatikva sa sjedištem u Zagrebu, na čijem čelu je Julija Koš, nekadašnja knjižničarka Židovske općine Zagreb, čija je porodice ubijena u Holokaustu, reagirao je na najavljeno održavanje mise za Bleiburg u Sarajevu 16. maja.

Reakcija je to na najavu da će u subotu, 16. maja u 12.15 sati u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, na inicijativu iz političkog vrha susjedne Hrvatske, održati misa u znak počasti žrtvama Bleiburga koju će predvoditi kardinal Vinko Puljić.

"U unutarcrkvene odluke ne bih se željela miješati, ali nedvojbeno je da ovo "preseljenje" mise u Sarajevo (zbog dobrodošlih okolnosti oko koronavirusa) nipošto nije unutarcrkvena odluka, već prije svega politička, vrlo negativna odluka, koja će imati daljnje otrovno djelovanje. A prije svega, to je poruka. Svojevrsna je to poruka preživjelim žrtvama i zastupnicima žrtava ustaškog zločinačkog režima da Rimska Crkva u najmanju ruku ne osjeća nelagodu zbog masovnog zločina etničkog čišćenja koji su počinili ustaše", kazala je Koš u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Jer, kada to ne bi bilo tako, dodala je Koš, misa za poginule na Bleiburgu održala bi se u ovim novim okolnostima u Zagrebu, kao glavnom gradu države koja je "dosad sponzorirala obilježavanje obljetnice u Bleiburgu, često i s otvorenim simpatijama", ali održala bi se "u pokajničkoj skrušenosti zbog neusporedivih zločina koje je počinila većina onih koji su predmet te mise".

Zašto Sabor Hrvatske podmeće Bleiburg Sarajevu?

U cijeloj priči o misi za Bleiburg u Sarajevu, koja je izazvala nebrojene reakcije i osude uz našoj zemlji, ali pažnju u regionu, nedovoljno je naznačena uloga hrvatske države, zemlje koja u ovom trenutku predsjedava Europskom unijom (EU), odnosno, sasvim konkretno, Sabora Republike Hrvatske, koji pokrovitelj navedene manifestacije.

"Treba pritom napomenuti da je stradale civile, kojih je bilo, mnoštvo počinitelja zapravo sobom povelo prema Bleiburgu. Stradavanje civila je za svako žaljenje, ali mora se promatrati u ukupnosti događaj. Dakle, eto, misa je sada najavljena u Sarajevu, inače epicentru ustaškog zločina, mjestu iz kojega su ustaške žrtve, prema njihovim rasnim zakonima, postali i moji baka i djed, nedvojbeno postariji civili, te njihova trudna kći. Uskoro neće biti bolje, ovo će vjerojatno ustoličiti novu tradiciju. U političkim okolnostima kojima nažalost svjedočimo očekujem da 'barjak' bleiburške tradicije preuzme Crkva u BiH. Na građanima BiH, prije svega katolicima ali i ostalima, jest da o tome kažu svoje mišljenje. Ja o svemu s time u vezi već odavno iluzija nemam. Jesam li pesimist - jesam. Hoću li prestati govoriti i prozivati - neću", poručila je Koš.

Iz Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) pozvali građane da masovnim mimohodom u tišini, 16. maja u 12.00 sati na Trgu BiH, na mjestu gdje je ustaška vlast pod vodstvom Maksa Luburića u martu 1945. objesila 55 antifašista, odaju poštu, kako je navedeno, "žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.".

Sarajevski antifašisti okupili se i dogovorili: Kako će izgledati skup 16. maja

Na platou ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu, kod spomenika ubijenim antifašistima, predstavnici građana Sarajeva i SABNOR-a održali su danas radni sastanak u cilju pripreme mirnog skupa koji je najavljen za subotu, 16. maj.

SABNOR poziva građane da mirno i dostojanstvano odaju poštu ubijenim žrtvama te tako izraze svoju građansku vjeru da su istina i mir dokazani način civilizacijskog i ljudskog postojanja Sarajlija".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije