Željko Komšić: 'Zajednička vrijednost protivljenje agresiji i nasilnim promjenama granica'

1
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić: 'Zajednička vrijednost protivljenje agresiji i nasilnim promjenama granica'
Foto: Privatni album / Željko Komšić na Samitu Europske političke zajednice u Granadi, Španija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić učestvuje na Samitu Europske političke zajednice koji se održava u Granadi, Španija. 

Tokom ovog događaja, Komšić se obratio okruglom stolu na temu: "Multilateralizam, uključujući sigurnost i geostrateška pitanja".

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti: 

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

Ramo Isak razgovarao s čelnikom MUP RS nakon napada na bošnjačke povratnike - evo šta su dogovorili

"Europska politička zajednica primjer je multilateralizma koji se koristi za jačanje privrženosti našoj zajedničkoj političkoj ideji Europe koja se temelji na liberalnoj demokraciji, poštovanju ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Naš glas protiv ruske agresije na Ukrajinu jasan je znak da se Europska politička zajednica protivi nasilnim promjenama granica i agresiji. To se temelji na našem zajedničkom sustavu vrijednosti i odlučnosti da ustrajemo u borbi za te vrijednosti.

Željko Komšić predstavit će Bosnu i Hercegovinu na Samitu Europske političke zajednice

Željko Komšić predstavit će Bosnu i Hercegovinu na Samitu Europske političke zajednice

Bio sam u Ukrajini prije dva mjeseca i čvrsto vjerujem da će ishod tog rata odrediti
budućnost europske političke arhitekture.

Multilateralizam i dalje funkcionira unutar načela konzultacija, uključivosti i solidarnosti. Multilateralizam nam omogućuje postizanje zajedničkih mišljenja i pokretanje zajedničkih akcija o različitim pitanjima, od klimatskih promjena i odgovora na COVID 19, do potpore teritorijalnom integritetu Ukrajine.

No, smatram da održiva i učinkovita suradnja ne slijedi. Glavni izazov je kako provesti ono što je dogovoreno i kako prevladati izazove s kojima se multilateralizam suočava, a tiču se suverenih interesa država. Ono s čime se suočavamo jest da 'ad hoc' interesi suverenih država prijete ugroziti same temelje multilateralizma. Kad je multilateralizam slab, geostrategija dominira i sigurnosna pitanja rastu.

Sada je možda teško napraviti razliku između sigurnosnih i geostrateških pitanja. Prije deset godina Europa je bila pod terorističkim napadima ISIL-a. Tada je neviđeni migracijski val izazvao goleme humanitarne i političke probleme. Nakon toga, pandemija COVID-19 dovela je u pitanje načelo solidarnosti i kao i ekonomiju. Danas smo svjedoci kibernetičkih prijetnji, zlouporabe društvenih mreža i umjetne inteligencije. Rastući radikalni šovinistički populizam profitira od nekontroliranog cyber prostora, širenja govora mržnje i potkopavanja napora za promicanje ljudskih prava i univerzalnih vrijednosti.

Ovi izazovi potkopavaju samu osnovu multilateralizma i naših zajedničkih vrijednosti na kojima je Europa izgrađena. Štoviše, nije drugačije ni na globalnoj razini.

Bećirović i Komšić predložili zakon o državnoj imovini: "Ona pripada BiH, to su neoborive činjenice"

Bećirović i Komšić predložili zakon o državnoj imovini: "Ona pripada BiH, to su neoborive činjenice"

Nedavno sam bio na Općoj skupštini UN-a gdje su se svi održani govori bavili pojedinačnim državnim problemima upakiranim pod multilateralne teme, dok su identificirane nepravde i latentno licemjerje u multilateralnim institucijama.

Stoga je moja poruka da proces potkopavanja učinaka multilateralizma, te dovođenje u pitanje temeljnih vrijednosti koje dijele civilizirana društva, izravno pogoduje totalitarnim, nedemokratskim režimima.

Vjerujem da je ovaj proces namjeran. To je napad na aktualnu svjetsku arhitekturu; arhitekturu utemeljenu na poštivanju demokracije i ljudskih prava. Namjera mu je srušiti multilateralizam uz potporu političkih igrača koji djeluju unutar različitih multilateralnih institucija koji pokušavaju dovesti u pitanje osnovne vrijednosti na kojima su te multilateralne organizacije izgrađene i svrhe za koje su izgrađene."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije