Zašto Prozor nije pao: Nacistički simboli na spomeniku Bitke za ranjenike

Radiosarajevo.ba
Zašto Prozor nije pao: Nacistički simboli na spomeniku Bitke za ranjenike
Foto: Arhiv / Sramne poruke
Ako je suditi prema onome što je ostalo od spomenika "Pesnica" na Makljenu, posvećenog Bici za ranjenike 1943. godine i porukama ostavljenim na nekada vrhunskom skulptorskom djelu bh. umjetnika Boška Kućanskot, Prozor još uvijek nije pao!

Piše: Faruk Vele

Čuvena naredba

Ta čuvena naredba Josipa Broza Tita na koju smo aludirali u prethodnoj rečenici, ostala je u trajnom sjećanju naroda nekadašnje Jugoslavije. A vezana je upravo za Prozor i jednu od značajnih bitaka četvrte neprijateljske ofenzive. Danas Italijana nema, ali Prozor izgleda nije oslobođen od zla mržnje, destrukcije, fašizma...

Decenijama poslije tih historijskih događaja, nažalost, žive su snage koje u stisnutoj pesnici, simbolu partizanske antifašističke borbe, otporu okupatoru i nekadašnjim domaćim izdajnicima očito vide nešto nepoželjno.

Tako je spomenik kojeg je 1978. godine otkrio sam Tito, a kojeg su, poštujući civilizacijske vrijednosti antifašizma, tokom godina posjećivali brojni domaći i strani zvaničnici, među kojima čak i princ Charles, nažalost, uništen eksplozivom još 2000. godine, a njegovi dijelovi dodatno oskrnavljeni nacističkim "svastikama“, ispisanim slovima "U“ i križem, simbolima ustaštva, ali porukama u kojima se veliča Ante Pavelić! Da valjda ne bi bilo dileme čiji simpatizeri stoje iza tog vandalizma.

Da, spomenik na Makljenu jeste preživio rat, ali mir nije. Ploče na putu do spomenika, kojima su nekada hodili velikani, ali i ljudi iz cijele bivše države, danas su razbijene. Sam pristup platou na
kojem se spomenik nalazi je zarastao u granje.

Zbog svega, spomenik na Makljenu zaista danas, bolje nego prije rušenja, podsjeća na sukob fašižma i antifašizama!

Obnoviti spomenik

Na sličan način na koji je svojevremeno u Mostaru pokrenuta inicijativa za obnovu Partizanskog groblja ili kako se jednoglasno ustalo u zaštitu spomenika Bitke na Sutjesci ugroženog klizištem, možda je ovo trenutak da se okupe sve one zdrave snage koje razumiju važnost poruke spomenika na Makljenu, kako bi se danas-sutra stvorili uslovi i za njegovu restauraciju.

Sam autor spomenika, akademik Kućanski, kazao je prije nekoliko godina da bi bio sretan kad bi se to dogodilo.

Ne samo zbog činjenice da je riječ o nacionalnom spomeniku BiH, ne zbog Tita i partizana, njima to ne treba, već nas samih u susretu sa novim-starim fašizmima koji bujaju u Europi i tu, kod nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije