Vlada Federacije BiH: Opozicija nakon osam godina preuzela kormilo

2
Radiosarajevo.ba
Vlada Federacije BiH: Opozicija nakon osam godina preuzela kormilo
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Četiri u redovnom, četiri i po u tehničkom mandatu, vlada Fadila Novalića otišla je u pošlost. Nova vlada FBiH sa Nerminom Nikšićem na čelu, biće izvršna vlast u naredne četiri godine. SDA upozorava na sukobe.

Nekoliko sati trebalo je parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine da izglasa novu vladu na prijedlog predsjednice Lidije Bradare, a nakon što je visoki predstavnik dao nalog da se to mora završiti u roku od 24 sata. Potpis drugog potpredsjednika Refika Lende iz SDA, odlukom visokog predstavnika više nije bio potreban, što je odblokiralo imenovanje nove vlade nakon četiri i po godine tehničkog mandata SDA, piše Deutsche Welle.

Pored SDP-a, ministarske pozicije su u novom sazivu dobili Naša stranka, Narod i pravda, te HDZ BiH i HDZ 1990. Premijer i prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić, u ekspozeu je najavio ekonomski napredak, razvoj privrede, poboljšanje zdravstvenog sistema, jačanje kulture i međuentitetske odnose.

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

"Opoziciju pozivam da nam bude korektiv, da kritikuje ali i da pokuša biti konstruktivna. Neka ukazuje na probleme, ali neka nudi i rješenja", rekao je Nikšić.

'Izdali ste nas'

Međutim, konstruktivne saradnje teško da će biti, bar prema onom što se moglo vidjeti tokom potvrđivanja nove vlade. Demokratska fronta prva je napustila zasjedanje nakon Nikšićevog ekpozea, optuživši novu većinu da je HDZ-u prodala vlast.

"Isporučujete danas Federaciju Bosne i Hercegovine Zagrebu. Mi ćemo napustit ovu sjednicu kao Klub Demokratske fronte i pridružiti se građanima na protestima, jer nećemo da učestvujemo u rušenju institucija koje će nastupiti poslije", rekao je zastupnik DF-a Mahir Mešalić.

A ispred zgrade parlamenta protesti građana koji su trajali od početka do kraja sjednice. Okupljeni su došli na poziv nevladinog sektora ali i Stranke demokratske akcije. Nezadovoljni nametnutom odlukom visokog predstavnika, nekoliko stotina njih dalo je punu podršku potpredsjedniku Federacije Refiku Lendi (SDA) i sada već bivšem premijeru Fadilu Novaliću. Na kraju sjednice dio okupljenih fizički je nasrnuo na zastupnike koji su glasali za novu vladu, ali i na neke ministre. Nakon sukoba u kojem nije bilo povrijeđenih protest je završen. SDA je otišao u opoziciju, a prvi čovjek ove partije nije oduševljen takvim razvojem događaja.

"Ako se međunarodna zajednica bude bavila samo sa nama, a pravila se da ne vidi šta se dešava, trpila uvrede Dodika, bojim se da stvari mogu kliznuti kuda ne treba. Zaustavljat će se na rukama patriota. Svi znamo dokle ovo može ići – do ponavljanja teških sukoba. Više nismo izmiješani kako smo bili 1992. godine", rekao je Bakir Izetbegović.

Novalić ne odustaje

SDA je nakon DF-a napustila sjednicu i nije učestvovala u izboru nove vlade. Fadil Novalić se zahvalio građanima na podršci, poručivši da ovo nije kraj.

"Ovo je tek početak naše borbe sa nametnutom vladom u duhu hrišćanskih vrijednosti", napisao je Novalić na svom FB profilu.

"Jedno je sigurno, mi se nećemo umoriti. Sve vas od srca pozdravljam i šaljem poruku: DO KONAČNE POBJEDE".

Analitičar iz Mostara Slavo Kukić, kaže da se vokabular političkih lidera u cijeloj BiH izjednačio ili možda nikada i nije bio drugačiji, što se može vidjeti iz osude međunarodne zajednice od strane SDA koja je do juče stajala u njenu odbranu. I za njih su kaže krivi svi, koji su doveli do takvog političkog pada.

"To je vokabular dizanja nacionalnih tenzija, koji BiH može samo koštati njene budućnosti i to je vokabular koji mora alarmirati međunarodne centre moći", smatra Kukić.

Međunarodni centri moći oličeni u OHR-u, predstavnicima EU u BiH ali i ambasada zapadnih zemalja, pozdravili su konstituisanje nove vlade

"Sada je vrijeme da vladajuća koalicija počne vladati i provoditi vitalne reforme potrebne za rast ekonomije Federacije BiH, jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i poboljšanje socijalnih usluga", naveli su iz američke ambasade u BiH. Delegacija EU u BiH i OHR navodi da nova vlada sada ima istorijsku odgovornost da sa drugim institucijama vlasti u zemlji, ubrza put BiH u Evropsku uniju.

Zagreb pozdravio odluku Schmidta

Što se tiče hrvatskog političkog korpusa i optužbi da su iz nametnute odluke Christiana Schmidta najviše oni profitirali. Prvi čovjek HDZ-a Dragan Čović, poručuje da očekuje da odnose Bošnjaka i Hrvata poprave predstavnici vlasti koji su dobili mandat od parlamenta.

"Primarno moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda", rekao je Čović, koji je i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora. Odluku Schmidtapozdravio je i premijer Hrvatske Andrej Plenković, za kojeg je dio bošnjačkih partija tvrdilo da su u dogovoru sa Schmidtom. Posljednja odluka Schmidta dobra, kaže Plenković.

"Mi smatramo da je za dobro funkcionisanje vlasti na državnom, federalnom, a kasnije i kantonalnom nivou potrebno da se nakon izbora vlasti formiraju i da institucije rade onaj posao koji su im građani povjerili", rekao je Plenković diplomatski, odbacivši da međunarodna zajednica djeluje u saradnji sa Hrvatskom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije