Novi budžet FBiH veći od 5,4 milijarde KM: Evo šta je planirano

0
Radiosarajevo.ba
Novi budžet FBiH veći od 5,4 milijarde KM: Evo šta je planirano
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Vlade FBiH

Vlada FBiH danas je razmatrala budžet za iduću godinu te prijedlog ovog najvažnjeg finansijskog dokumenta uputila u parlamentarnu proceduru na konačno usvajanje.

Budžet, prema propisima, mora biti usvojen do kraja godine.

Budžet je predložen u iznosu od pet milijardi i 481 miliona KM.

Fadil Novalić, premijer FBiH, kazao je danas da budžet treba eliminirati uticaj pandemije u 2020. godini.

"Budući da smo ove godine uočili sve zakonitosti ekonomskog, socijalnog i zdravstvenog uticaja pandemije na naše društvo i da imamo visoka očekivanja od vakcine, tako smo i kreirali budžet za narednu godinu", pojasnio je Novalić.

Istakao je da je u 2020. godini zbog pandemije izgubljeno 14.000 radnih mjesta, ali da su direktni porezi pali 0,7 posto, te da to znači da su ekonomske mjere koje su uticale na direktne poreze, bile efikasne.

"Tako da nam ne trpi zdravstvo i penzioni fond, ali indirekti porezi su pali 15,8 posto, što je široka potrošnja, i to čini određeni problem naročito na nižim novima vlasti", rekao je Novalić.

Federalni premijer naglasio je da je budžet u iznosu od pet milijardi i 481 miliona KM kreiran da se 230 miliona KM granta uputi na niže nivoe vlasti, te da polovinu tih sredstava treba koristiti za obrte mikro i malih poduzeća.

"U ekonomskom smislu, FBiH na to još kreira 240 miliona KM u privredu, 150 miliona KM u Stabilizaciji fond, 50 miliona u zapošljavanje, 25 miliona KM u Garantni fond i 15 miliona KM da ohrabrimo uzimanje kredita za privredne događaje", dodao je Novalić.

Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH, danas je istakla da još nisu završeni pregovori u vezi s aranžmanom BiH s Međunarodnim monetarnim fondom.

Govorila je i o informaciji koja se pojavila u javnosti da ima neusaglašenih pitanja između entiteta.

"Nisu neusaglašena pitanja između entiteta, nego su na određeni način neriješena pitanja i nejasno definirana pitanja između BiH i MMF-a vezano za preduslove i određene strukturalne odrednice. Iz tih razloga nismo mogli u proceduru poslati nacrt budžeta, pa prijedlog, s obzirom da nisu bili zaokruženi izvori finansiranja", pojasnila je Milićević.

Ona je istakla da je ove godine zabilježen drastičan pad prihoda, više od 15 posto, a istovremeno su bili povećani zahtjevi nižih nivoa vlasti, privrednih subjekata, kao i zahtjevi zdravstvenog sekora, jer su povećani troškovi na saniranju i ublažavanju posljedica pandemije.

Milićević je istakla da je budžet za iduću godinu napravljen u okviru od oko 5,4 milijarde KM i da je to okvir za stabiliziranje javnih finansija, te za nastavak mjera i politika Vlade na oporavku i stabilizaciji privrede.

"Pad prihoda od PDV-a je otprilike na nivou kao što je bio u ovoj godini, očekujemo doprinose za penzijsko osiguranje sa blagim rastom od 13 posto, što znači da ćemo dodatnim mjerama za zapošljavanje i stvaranje novih radnih mjesta uspjeti vratiti broj zaposlenih, a sada je to oko 12.000 pad broja zaposlenih u FBiH u odnosu na 2019. godinu", stava je Milićević.

Ona je istakla da su dali instrukcije da iznos za plaće u idućoj godini bude zadržan na ovogodišnjem nivou.

Tekući transferi i drugi tekući rashodi planirani su u iznosu od oko 3,6 milijardi KM i radi se o izdvajanjima za civilne žrtve rata (više od 20 miliona KM), za zdravstvene ustanove (60 miliona KM), dok se za projekt zapošljavanja planira 50 miliona KM uz postojećih 10. Trasfer kantonima je u iznosu od 200 miliona KM, a za uvezivanje staža 10 miliona KM.

"Za vakcinu protiv COVID-19 planirano je 12 miliona KM", dodala je Milićević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije