Izdvajanja za nauku u BiH manja od 0,1 posto

3
Fena
Izdvajanja za nauku u BiH manja od 0,1 posto
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak u Sarajevu

Zadaci Vijeća za znanost Bosne i Hercegovine bit će, između ostalog, kako je rekla predsjednica tog tijela Ljerka Ostojić i angažman na tome da se povećaju sredstva za znanstveni rad.

"Bio je cilj da do 2020. godine to izdvajanje bude jedan posto, ali bi trebalo biti i puno više", istakla je Ostojić, podsjetivši da je prije 30 godina BiH izdvajala jedan i po posto za znanost, a da su sad ta izdvajanja ispod 0,1 posto.

Ostojić koja se javnosti obratila nakon konstituirajuće sjednice Vijeća za znanost Bosne i Hercegovine kazala je da je riječ o sjednici novog saziva Vijeća koje je osnovano još 2010. godine.

"Mislim da ćemo imati dobre rezultate s obzirom da Vijeće čini 13 članova - eminentnih stručnjaka i s obzirom na njihovo golemo iskustvo, te dobronamjernost i suglasnost da ćemo svi raditi kao jedan zbog čega se nadam iskreno dobrim rezultatima", kazala je predsjednica Vijeća za znanost BiH Ljerka Ostojić.

Podsjećajući da je Vijeće za znanost savjetodavno tijelo za Ministarstvo civilnih poslova, kao i za Vijeće ministra BiH istakla je značaj istraživanja, nastavno naučnog rada, izrade projekata, te navela da je bitno pridobiti mlade stručne ljude da se educiraju - da rade na projektima.

"Trebamo ići naprijed i nekako ući u evropske prostore znanosti i obrazovanja", istakla je Ostojić dodavši da se nada da će biti napravljen pomak u znanstvenim istraživanjima u BiH.

U narednom četverogodišnjem mandatu, dužnost u Vijeću za znanost Bosne i Hercegovine obavljat će akademik prof. dr. Ljerka Ostojić, akademik prof. dr. Drago Branković, prof. dr. Jasmin Velagić, dr. Aleksandar Maksimović, prof. dr. Enra Mehmedika-Suljić, doc .dr. Dražen Barbarić, prof. dr. Dušan Jokanović, prof. dr. Marija Čutura, prof. dr. Marijana Kapović-Solomun, prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Reuf Karabeg, prof. dr. Vesna Miljanović-Damjanović i prof. dr. Esad Delibašić.

Vijeće za znanost je najviše savjetodavno i stručno tijelo Ministarstva civilnih poslova BiH, te ima ulogu praćenja i unapređenja stanja u području znanosti i tehnologije u Bosni i Hercegovini.

Sastavljeno je od najeminentnijih stručnjaka, najviših akademskih zvanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije