Užasne slike iz Stoca: Uništene info-table i ograda na UNESCO-ovom lokalitetu Boljuni

3
Radiosarajevo.ba
Užasne slike iz Stoca: Uništene info-table i ograda na UNESCO-ovom lokalitetu Boljuni
Foto: Facebook / Boljuni

Zaista ružne slike danas iz Stoca. Gorčin Dizdar je na svom Facebook profilu objavio fotografije sa UNESCO-ovog lokaliteta Boljuni.

"Nažalost, još jedan vandalistički čin u Stocu.

Razvaljene su info-table i ograde na UNESCO lokalitetu Boljuni koje je postavila JU Radimlja Stolac", napisao je Gorčin.

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

Detalji nove policijske akcije u Sarajevu: Objavljeni inicijali šest uhapšenih osoba

Fotografije je napravio Aldin Krgo, voditelj portala Stolac X i jedan je od saradnika na festivalu Slovo Gorčina.

U razgovoru s njim saznajemo da su vandali porušili okvir za fotografisanje, iščupali i razlupali informativnu tablu na lokaciji te porušili ogradu koja je bila podignuta oko antičkog bunara.

Boljuni su jedna od najznačajnijih nekropola stećaka u Bosni i Hercegovni, ali i općenito.

Zbog velikog broja i raznolikosti stećaka, njihovih ukrasa i simbola, ali i velikog broja natpisa (njih 19), nekropola u Boljunima je stavljena pod zaštitu kao spomenik kulture Bosne i Hercegovine 22. juni 1971. godine, a proglašena je nacionalnim spomenikom 2002. godine.

Nekropola je smještena u dolini ispod seoskih kuća i raspoređena je u dvije skupine, na rastojanju od oko 400 m. Ubraja se u veće nekropole s 269 stećaka, od koji je 176 u obliku sanduka, 78 ploča, 12 sljemenaka i 3 krstače. Ukrašeno je 92 stećka, što je značajan prosjek od 34%.

Pored uobičajenih ornamentalnih motiva, kao što su uvrnute vrpce, vinova loza, ljiljani i štitovi ukrašeni rozetama, polumjesecima i sl, javljaju se brojni figurtivni prizori kao što su: lov na jelene, viteški turnir, kolo (s kolovođom na jelenu), zmaj u obliku lava-guštera, konjanici i žena s djetetom.

Umjetnička originalnost ovih raznovrsnih motiva pripisana je najplodnijem majstoru ukrašavanja stećaka, Grubaču, koji je na ovoj nekropoli i sahranjen. Uz njega je radio i dijak Semorad koji je najvjerojatnije sastavljao ili urezivao tekstove nadgrobnih natpisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije