Ugledni austrijski list upozorava: "Dodik će zapaliti požar u BiH kad mu to naredi Putin'

10
Radiosarajevo.ba
Ugledni austrijski list upozorava: "Dodik će zapaliti požar u BiH kad mu to naredi Putin'
Foto: EPA - EFE / Milorad Dodik i Vladimir Putin

Adelheid Wölfl, novinarka bečkog lista Der Standard, ponovo upozorava na tenzije koje raspiruje Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ona je za ovaj ugledni magazin iz Beča objavila tekst pod nazivom "Dodik nastavlja da raspiruje tenzije u Bosni" u kojem je opisala posljednje političke aktivnosti lidera SNSD-a.

"U Bosni i Hercegovini danas se po drugi put u sedmicu održavaju "protesti" pristalica radikalnog etnonacionaliste i secesioniste Milorada Dodika. Dodik, šef najveće stranke bosanskih Srba SNSD i predsjednik Republike Srpske (RS), blizak je saveznik lidera Kremlja Vladimira Putina.

Lejla Filipović komentarisala ljutite gledatelje: "Nisu shvatili bit showa"

Lejla Filipović komentarisala ljutite gledatelje: "Nisu shvatili bit showa"

Dodikove prijetnje za izazivanje krize

Svakih nekoliko dana Dodik pravi prijeteću krizu kako bi potkopao i dugoročno uništio državu Bosnu i Hercegovinu. Ovaj pristup podržava i Kremlj za stvaranje nestabilnosti na Balkanu.

Kao i prošle sedmice, protesti će se u petak održati u mjestima na liniji između dva dijela zemlje, RS i Federacije. Dodikove pristalice, koji traže neustavnu i državotvornu secesiju Republike Srpske, provociraju sloganom "Granica postoji" i time podstiču stvaranje nove državne granice između Federacije i RS.

U ratu protiv Bosne i Hercegovine (1992–1995) etnički nacionalisti su pokušali okupirati i otcijepiti dio tada nezavisne i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine kako bi je potom pripojili Velikoj Srbiji. Ovi zločinački nacionalisti su stoga izvršili takozvano "etničko čišćenje" - većina nesrba je protjerana, poslana u koncentracione logore, a mnogi su ubijeni. Do danas, ovi etnički nacionalisti žele da odvoje „etnički očišćeno“ područje i pripoje ga Velikoj Srbiji.

Posljednjih sedmica i mjeseci sve je veći broj napada na muslimanske povratničke porodice koje žive u Republici Srpskoj. Bošnjački poslanik Ramiz Salkić kritikovao je da policija u RS ne štiti Bošnjake.

Kada bi policija, državno tužilaštvo i sudovi uradili svoj dio posla i počinioci bili kažnjeni, to bi bilo demotivišuće ​​za svakog budućeg napadača“, kaže Salkić.

Ali kako politički predstavnici Republike Srpske ne bi slali pomirljive poruke da Srbi treba da žive zajedno sa Bošnjacima, grade zajedničku državu i razvijaju dobre odnose, počinioci bi bili ohrabreni da napadnu Bošnjake. “Napad se dogodio jer su slate poruke da je ovo srpska zemlja i da Srbima niko ne može nauditi”, rekao je Salkić.

Sigurnosna situacija je teško kontrolisati

U napetoj situaciji Dodikove prijetnje i takozvani "protesti" na entitetskoj liniji izazivaju strah kod stanovništva. Ono što je posebno zabrinjavajuće za građane jeste da bezbednosnu situaciju teško mogu kontrolisati institucije. Ministarstvo sigurnosti BiH sada je narušeno interesima susjedne države Srbije od strane nove koalicije na državnom nivou.

Dva savjetnika iz sigurnosnog aparata Srbije sada rade za Ministarstvo sigurnosti BiH, na čijem čelu je srpski nacionalista Nenad Nešić.

Stručnjaci za sigurnost sumnjaju da je svrha potkopavanja bosanskohercegovačkog ministarstva sigurnosti u hitnim slučajevima da se osigura da bosanske sigurnosne snage, koje bi trebale štititi državu, to ne učine. Policija Republike Srpske, s druge strane, ne smatra se lojalnom ustavu i mogla bi podržati Dodika u kriznoj situaciji.

Ostatak teksta pročitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije