U parlamentu BiH ponovo rasprava o genocidu: "Ovaj zakonski tekst je uvreda za žertve"

8
Radiosarajevo.ba
U parlamentu BiH ponovo rasprava o genocidu: "Ovaj zakonski tekst je uvreda za žertve"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Parlament BiH

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici raspravljaju o tome da li će Prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, koji su predložili zastupnici iz Kluba Srba, biti razmatran po hitnom postupku. Predlagači tvrde da ovim zakonom žele postići da se problemi u BiH rješavaju "s prave strane i na pravi način".

Predsjedavajući PD BiH Denis Zvizdić kazao je kako nije bitno na kojem pismu je napisan ovaj zakon, nego su bitni suština i sadržaj zakona.

"Prijedlog zakona koji danas razmatramo je, po mom mišljenju, nastavak negiranja presuđenog zločina genocida u BiH. Genocid je počinjen i međunarodno presuđen i to je neosporna činjenica i tu nema nikakvog jednostranačkog i političkog tumačenja pojma genocid, tu nema nikakve "ideje o predstavljanju genocida". Stoga mislim da je "ideja o genocidu" koja se spominje u članu 3. ovog Prijedloga zakona klasični primjer minimiziranja zločina genocida. Međunarodno pravo, kao ni pravna teorija ne poznaje nikakvu ideju o genocidu.

Savez smanjio kaznu Ismiru Mirviću, FK Sarajevo definitivno ostao bez bodova

Savez smanjio kaznu Ismiru Mirviću, FK Sarajevo definitivno ostao bez bodova

Genocid je najveći ratni zločin koji ima svoju definiciju, svoja obilježja i svoju sankciju, koja je skoro uvijek najteža sankcija koja postoji u međunarodnom pravu. 

Podsjetio je i na presudu Haaškog tribunala u predmetu protiv Ratka Mladića.

"Vijeće konstatuje da je optuženi imao namjeru da se bosanski Muslimani iz Srebrenice eliminišu ubijanjem muškaraca i dječaka, te prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca, i to putem počinjenja genocida, progona, istrebljivanja, ubistva i nehumanog djela prisilnog premještanja. Vijeće je konstatovalo da je jedini razuman zaključak taj da je optuženi imao namjeru da uništi bosanske Muslimane iz Srebrenice kao značajan dio zaštićene grupe Muslimana u Bosni i Hercegovini", istakao je Zvizdić.

Dakle, gospodo ovo je genocid u teoriji i praksi. Čvrsto vjerujem i odgovorno tvrdim da je ovaj zakonski tekst uvreda za žrtve.

Tekst ovog zakona istovremeno predstavlja i desetu fazu genocida, a to je poricanje, jer se istim pokušavaju umanjiti utvrđene činjenice i presude međunarodnih sudova. Istim se pokušava zataškati istina. I to je vrlo opasna namjera. To jednostavno u jednom demokratskom društvu ne može proći", rekao je Zvizdić.

Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska) kazao je kako ovo nije tema u kojoj mogu tražiti saglasnost, ali da mogu provoditi neku vrstu deeskalacije i smiriti strasti i vrijeđanje. Dodao je kako su u ovom Prijedlogu stvari postavljene identično za svakog pojedinca i svaki narod.

"Mislim da je prvi put ravnopravno tretiran svaki narod i pojedinac, ne dovodeći u pitanje lična osjećanja, ograđujući se od svega što bi nekome bilo uvredljivo. Ja kada bih nazvao u Banjaluci genocidnim neke komandante koji govore da Srbe treba pobiti u kraju gdje sam ja rođen, ja bih bio osuđen jer je taj zakon usvojen u NSRS", rekao je Stevandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije