U ovom dijelu BiH dužnici ostaju bez vode: Potraživanja za neplaćene račune iznose preko 145.000 KM

3
Radiosarajevo.ba
U ovom dijelu BiH dužnici ostaju bez vode: Potraživanja za neplaćene račune iznose preko 145.000 KM
Foto: Pixabay.com / Voda, ilustracija

Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" započelo je s isključenjem dužnika s vodovodne mreže i do sada je to urađeno sa 37 neurednih platiša, potvrdio je Mensur Islamović, direktor tog preduzeća.

"Već mjesec dana provodimo ovu akciju i skidamo vodomjere dužnicima koji prema nama imaju veća dugovanja. Zaista nema smisla da pojedini korisnici naših usluga preko dvije ili tri godine ne izmiruju svoje obaveze. Mi smo ih utuživali, u više slučajeva dolazilo je do sudske pljenidbe, pa se išlo na prodaju njihovih stvari koje niko neće da kupi, a dugovi ostaju", istakao je Islamović.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu akcija će biti nastavljena, a njome će biti obuhvaćeni i objekti kolektivnog stanovanja u kojima žive dužnici.

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

Obožavatelji pitali princa Williama kako je Kate Middleton: Ovakvo ponašanje nisu očekivali

"Tu nam se dešava situacija da se dužnici kriju iza ostalih korisnika, ići ćemo u tim slučajevima upozorenjima u kojima ćemo javno istaći njihova imena. Ne bismo željeli da zbog takvih pojedinaca cijela zgrada, na primjer, ostane bez vode, pa apelujemo na komšije i stanare da izvrše pritisak na takve pojedince", kaže Islamović.

Prema njegovim riječima, potraživanja za neplaćene račune iznose preko 145.000 maraka, što stvara probleme u ekonomskom funkcionisanju. Dodaje kako je tome glavna kočnica i cijena vode, koja se nije mijenjala već punih 12 godina, dok su u međuvremenu svi troškovi poslovanja enormno poskupjeli.

"Mi smo svjesni toga da se radi o osjetljivoj socijalnoj tematici, ali moramo uzeti u obzir da su cijene energenata, dijelova, materijala i opreme koju koristimo višestruko poskupjeli", kaže Islamović, uz podsjećanje da cijenu usluga vodosnabdijevanja određuje Općinsko vijeće Sanski Most.

Sanski Most: Mještani se otrovali vodom

Sanski Most: Mještani se otrovali vodom

Dodao je kako situaciju usložnjavaju i aktuelne migracije stanovništva, jer se veliki broj ranijih korisnika odselio, pa je manja potrošnja vode, a time i prihodi preduzeća.

Islamović kaže kako svi ovi faktori u značajnoj mjeri usložnjavaju njihov opstanak, a poslovanje će, prema njegovim riječima, postati neodrživo ukoliko dođe do najavljenog poskupljenja električne energije, piše Nezavisne.

"Tada će neminovno morati doći do poskupljenja usluga vodosnabdijevanja, mada su se i u ovakvim okolnostima uslovi za to odavno stekli", kaže Islamović.

Pomenuto javno preduzeće u Sanskom Mostu upravlja sa 230 kilometara vodovodne mreže velikog promjera, te sa dodatnih 150 kilometara priključne mreže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije