Trudnice očajne zbog nedostatak injekcije Clexane: Prepuštene smo same sebi

1
Radiosarajevo.ba
Trudnice očajne zbog nedostatak injekcije Clexane: Prepuštene smo same sebi
Foto: Večer / Clexane

U jeku trećeg vala pandemije koronavirusa, dok svakodnevno pristižu izvještaji o hiljadama novozaraženih i stotinama umrlih građana, trudnice u Kantonu Sarajevo se suočavaju i sa problemom nedostatak injekcije Clexane.

Ove injekcije se koriste za profilaksu venske tromboembolijske bolesti kod hirurških pacijenata, kao terapija kod duboke venske tromboze (DVT) i plućne embolije (PE), kao prevenciju formiranja ugruška u ekstrakorporalnoj cirkulaciji za vrijeme hemodijalize itd.

Korištenje u liječenju Covid-19

U Kantonu Sarajevo, injekcije Clexanea se izdaju na recept, a najčešće ih koriste trudnice kojim je dijagnosticirana trombofilija, ali i porodilje koje ih kao terapiju moraju uzimati nakon carskog reza.

Do nestašice Clexanea došlo je po svemu sudeći zbog toga što se koristio pri liječenju pacijenata od Covida-19. To je dovelo do nestašice na tržištu.

Trudnice sa kojima su razgovarali novinari portala Radiosarajevo.ba poručuju da su prepuštene same sebi i da nije u pitanju samo njihovi, već životi njihovih još nerođenih beba. Razmišlja se i o krivičnim prijavama protiv odgovornnih za ovakvo stanje u KS.

Jedna od trudnica kaže da joj je dnevno potrebno 50 KM dnevno za Clexane, te da ona to sebi ne može priuštiti.

"Sa već izvjesnim vraćanjem tromba i vrlo mogućim neželjenim efektom, osluškujem svoj stomak i plašim se napada i povratka trombofilije sa svim posljedicama koje ona nosi", kazala je ova žena.

Šta kažu u DZ KS?

Arman Šarkić, glasnogovornik JU Domova zdravlja Kantona Sarajevo potvrdio je za Radiosarajevo.ba da postoji problem s nedostatkom ovog lijeka.

On je pojasnio da je farmaceutska kompanija Sanofi Aventis je ekskluzivni distributeri ovog lijeka.

"JU Dom zdravlja svakako osjeti poremećaj na tržištu u smislu snabdijevanja Clexana, tačnije dobijamo ga sukcesivno, iako je nabavna služba naše ustanove na vrijeme iskazala potrebe za ovim medikamentom", kazao je Šarkić za naš portal.

Iz kompanije su ranije izjavili da će biti "u mogućnosti odgovoriti na povećanu potražnju na tržištu u Bosne i Hercegovine, no da može doći do do kraćih odgoda u isporuci enoksaparina u nekim područjima BiH".

S obzirom na to da Domovi zdravlja KS nemaju ni sistemsku ni finansijsku mogućnost za nabavku, Šarkić je ranije za medije izjavio da oni jedino mogu čekati Zavoda za javno zdravstvo ili apoteku odnosno veledrogeriju koja je ekskluzivni predstavnik Clexanea.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić izjavio je nedavno kako na tržištu ima i drugih anitkoambulanata osim Clexanea koji se daju u praksi, dodajući da su niskomolekularni heparini Clivarin, Fragmin i drugi te da imaju isti terapeutski učinak. Međutim, ni takvi lijekovi nisu dostupni u domovima zdravlja u KS, pa se stvar vraća na isto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije