BiH / Tegeltija: Postoji grupa ljudi koja želi preuzeti kontrolu nad pravosuđem

23. 05. 2019. u 09:57:00 E. H.

Shares: 345

U nastavku vanredne sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) predsjednik Milan Tegeltija upoznao je članove vijeća sa pismom glavnog tužioca Tomislava Ljubića, koji se osvrće na temu današnje sjednice.

Članovi VSTV-a jednoglasno dali podršku predsjedniku: Nadležni da reaguju

Na kraju pisma Ljubić je predložio da sva tužilaštva dostave podatke da li je i protiv kojih nositelja pravosudnih funkcija otvoreno i koliko predmeta. Kako je saopšteno, i sam Ljubić tvrdi da je u toku konkursne procedure koja je u toku za izbor glavnog tužioca Tužilaštva TK-a, i protiv njega samog podneseno devet prijava za različite stvari, zbog njegove diskreditacije, te je prijedlog da bi se Vijeće trebalo očitovati o takvim pojavama.

"Puno je toga što se u pravosuđu mora još popraviti, izmijeniti, urediti i upravo u tom kontekstu mi radimo stvari koje smo počeli da radimo", kaže Tegeltija.

Dalje je ustvrdio da su svi vidjeli na koji otpor je naišao pravilnik o imovinskim kartonima sudija i tižilaca.

"Da se osporavaju kriterijumi na Ustavnom sudu i u Sudu BiH za ocjenjivanje sudija. To su fundamentalne stvari u radu ovog Savjeta, a one se osporavaju. Čuo sam kritike da je Savejt radio nestransparentno i da o promjenama Zakona nije obavijestio pravosudnu zajednicu, nije se s njom konsultovao i da je pravosudna zajednica neinformisana o tome šta to radi VSTS. Moram da kažem da sam se konsultovao i sa Sekreterijatom i članovima Vijeća i utvrdili smo da se radi o proizvoljnim tvrdnjama. Od samog početka smo uključili pravosudnu zajednicu u kreiranje rješenja", istakao je Tegeltija.

Podsjetio je da su pravosudnu zajednicu obavijestili kroz različite forme seminara na kojima se razgovaralo o tim temama, a u Mostaru je organizovan sastanak o samom početku Peer Review preporuka i svi su pozvani da se aktivno uključe u taj proces i da ga prate. Sve Peer Review preporuke su objavljene na sajtu VSTS-a kao i inicijativa o izmjeni Zakona.

"Tako je potpuno netačno da je bilo ko isključen iz pravosudne zajednice iz tog procesa. Potpuno je druga stvar da je većina pripadnika pravosudne zajednice bila vrlo pasivna u tom procesu. Nije se ni informisala, nije pokazala da pogleda tu aktivnost o čemu se tu radi", naglasio je Tegeltija.

Dalje tvrdi da postoji jedna intenzivna kampanja protiv VSTS-a i njegovih članova, ali ne da bi se poboljšala borba protiv korupcije i popravila slika u pravosuđu, nego da preuzme kontrolu nad pravosuđem i mogućnosti da se upravlja sa strane procesima u pravosuđu.

"To je ono što niko od nas ne smije dozvoliti, ko god da je u pitanju", tvrdi Tegeltija.

NEMA KOMENTARA