Tako je govorio Tuđman: Treba raditi u rukavicama' i pola Bosne će pripasti Hrvatskoj, to želi Zapad

3
Radiosarajevo.ba
Tako je govorio Tuđman: Treba raditi u rukavicama' i pola Bosne će pripasti Hrvatskoj, to želi Zapad
Foto: EPA-EFE / Franjo Tuđman

Iskustvo nam govori sljedeće - da se ništa bitno neće promijeniti u idućih nekoliko mjeseci ili nekoliko godina, da su to dugotrajni procesi i da se ovdje radikalne promjene događaju onda kad se urašava okruženje, međunarodni poredak, ono što drži tu Bosnu i Hercegovinu na okupu.

„BiH ne mora opstati“

Ovako je prvi obavještajac Franje Tuđmana, šef zloglasnog SIS-a, Ivo Lučić, u novembru 2018. godine sa tribine u Zagrebu (uz prijenos na HRT-u) obavještavao javnost Hrvatske i regije kako smo „u bitkama i pred bitkama“, da bi cijeli taj događaj Nino Raspudić zaključio riječima „kako Bosna i Hercegovina ne mora opstati“.

Nove provokacije iz Zagreba: BiH ne mora opstati

Nove provokacije iz Zagreba: BiH ne mora opstati

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

To što se sada po Sarajevu, kao, čude intenzitetu današnjih atakovanja na BiH koje je ovih dana jedan državni zastupnik ilustrativno opisao kao početak realizacije Janšinog non-papera i ideja o konceptu velikih država na Balkanu, samo je posljedica činjenice da mi „nismo glupi, ali nam pamet sporo dolazi“.

Da ne bi bilo nikakve dileme, ovih dana je kontroverzni „general-bojnik“, Ljubo Ćesić Rojs, pred Županijskim sudom u Splitu vrlo otvoreno - „za povijest“ - govorio kako je zvanični Zagreb godinama poslije rata djelovao u BiH, kako finansirao i pomagao ratne zločince, uključujući i skrivanje Darija Kordića, Ivice Rajića i drugih direktno intervenirajući čak i preko bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića („da Ante to nije uradio ja bih ga udavio“).

U knjigama sve piše, ali je problem što je Bosna i Hercegovina među evropskim državama čiji stanovnici najmanje troše na kupovinu knjiga…

Naime, prema razgovorima vođenim 24. novembra 1995. u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu, dakle tri dana nakon parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma, obraćajući se predstavnicima Federacije BiH  i paradržave tzv. HR Herceg-Bosne, a tu su bili Dario Kordić, Jadranko Prlić, Mijo Brajković, Gojko Šušak i drugi…, Franjo Tuđman kaže:

„Ali, da se razumijemo, treba raditi odlučno, ali u rukavicama, treba znati što nam je cilj, osigurati hrvatstvo, i osigurati strateške interese i hrvatskog naroda, pa i Zapada, jer, gospodo, realno je da je Zapad, kada nam je nametnuo, kada nije htio muslimansku državu zbog toga da ona ne bude baza Irana i terorizma, fundamentalizma u Europi, da onda samim time zato treba dati potporu da ta polovica Bosne postane sastavni dio, na ovaj ili onaj način, i Hrvatske i Zapada. I, sa  jednom pametnom politikom, bez obzira što će verbalno davati podršku Muslimanima, da će biti u biti na našoj strani, ali ovisi o naše umijeću koliko ćemo do znati provesti u život“.

„Molim, govorim otvoreno“

On je tada naglašavao da „nema nikakvog raspuštanja Hrvatske Republike Herceg-Bosne“ i da treba „govoriti da se probilikuje Hrvatska Republika Herceg-Bosna  u Federaciju“, u onom smislu kako to zadovoljava interese hrvatskog naroda. Naglašavao je koncept konfederacije sa Federacijom BiH, ali je poručivao da se i o tome javno ne govorio.

Na koncu, objasnio je da jedan ili dva kantona u Hercegovini, i kanton u Zapadnoj Bosni „mogu donijeti odluku da su sastavni dio Hrvatske“.

„Molim, govorim otvoreno…“, kazivao je Tuđman.

Znači, sačuvali smo ono što smo najviše mogli, a zadobili hrvatsku državu ovdje, zadobili Federaciju“.

Ove Tuđmanove ocjene (treba li reći da su ovi stenogrami bili dio dokaznog materijala na suđenju Prliću i ostalima za „udruženi zločinački poduhvat“ i „međunarodni oružani sukob“) sasvim „razvidno“ mogu objasniti mnogo toga na unutrašnjem, ali i vanjskom planu u kontekstu BiH, uključujući i ulogu međunarodnih aktera. Ali i dati smjernice nekih budućih procesa. Cilj je jasan, sve ostalo su nijanse. Zna se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije