Svjetska banka ulagat će u reforme bh. zdravstva i obrazovanja

B. T.
Svjetska banka ulagat će u reforme bh. zdravstva i obrazovanja
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sa sastanka

Vrlo je bitno da je nova Vlada uspostavljena, jer će nam to pomoći na implementaciji novog programa.

Kazao je to danas u Sarajevu izvršni direktor Svjetske banke Koen Davidse, nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Podsjećajući da je Svetska banka u proteklim decenijama imala vrlo uspješnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, izrazio je da će tako biti i u novom petogodišnjem program, koji bi trebao biti dogovoren u narednih nekoliko mjeseci.

Sa sastanka - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sa sastanka

“Imali smo vrlo plodnu diskusiju o temama koje će biti uključene u program, saradnje. Elementi toga su ulaganje u ljude, zdravlje, obrazovanje. Također, nastavit ćemo sa reformom preduzeća u državnom vlasništvu, stvaranjem prilika za rad u privatnom sektoru, te pokušati se vezati za ranije uspjehe, uključujući energetsku efikasnost”, kazao je Davidse.

On je objavio i da će BiH u junu ove godine biti domaćin konstituence Svjetske banke. Radi se o skupu predstavnika 13 zemalja koje sarađuju sa ovom finansijskom ustanovom.

"Drago mi je da ću uskoro ponovo doći u BiH, ali tada neću biti sam. Tu će biti najviši predstavnici tih 13 zemalja, te Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. To još jednom potvrđuje koliko je partnerstvo s BiH važno,tako da jedva čekamo da intenziviramo saradnju u narednim mjesecima kazao je izvršni direktor Svjetske banke.

Svjetska banka: Zagađenosti u BiH godišnje ubije 3.300 ljudi, država nema odgovor

U Bosni i Hercegovini od posljedica izloženosti zagađenju zraka svake godine prerano umre oko 3.300 ljudi, a devet posto ukupnog godišnjeg mortaliteta u BiH može pripisati zagađenju zraka, navodi se u izvještaju Svjetske banke o upravljanju zagađenjem zraka u BiH. Gradovi u BiH se suočavaju s visokim ambijentalnim koncentracijama po zdravlje štetnih sitnih čestica koje zagađuju zrak.


Obraćajući se medijima nakon sastanka, Tegeltija je objasnio da je petogodišnji aranžman BiH sa Svjetskom bankom na isteku da se su u toku pripreme za novi. Kako je rekao, Svjetska banka je dugo prisutna u BiH, preko nje se realiziralo mnogo važnih projekata. Napomenuo je da ova institucija u našoj zemlji nije prisutna samo kao kreditor, već kroz druge projekte na svim nivoima vlasti, gdje pruža konsultantske i druge usluge.

"Konstatovali smo da u ovom trenutku, objektivno, postoji problem zbog dugog period do početka implementacije projekata. Pokazalo se je da je potrebno više od 30 mjeseci od momenta kada Odbor Svjetske banke donese odluku za neki projekt do njegove realizacije. Predug je proces ratidfikacije takvih sporazuma i neophodno je da se taj proces pojednostavi i skrati, da neke od tih procedura isključimo. Također, i poslije toga, postoje određeni problemi tokom realizacije projekata”, kazao je Tegeltija.

Sa sastanka - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sa sastanka

Nije dobro, kako je podcrtao, što u ovome trenutku nekoliko važnih projekata – regulacija Rijeka Save i Drine -  kasne i postoje zastoji u realizaciji. Kako je kazao, u ovome momentu, najvažnije je definirati projekte za novi ciklus saradnje sa Svjetskom bankom. Ta strategija, kako je kazao, trebala bi da prati program rada Vijeća ministara i socio-ekonomske reforme koje su usaglašene. Strategija saradnje sa ovom institucijom, dodao je on, trebala bi da bude fokusirana na nekoliko oblasti.

"Ono o čemu smo najviše razgovarali i rekli da bi bilo važno da se u toj strategiji pronađe jeste restruktuiranje sektora zdravstva, koji na svim nivoima stvara značajne finansijske probleme. Vrlo važan je i reforma javnih preduzeća, kao i uključivanje Svjetske u banke u proces reforme obrazovnog sistema, o kome će oni u naredna dva-tri mjeseca izaći sa svojim viđenjem”, kazao je Tegeltija. 

Naravno, kako je dodao, nastavit će se i s projektima koji su u fazi implementacije, te je izdvojio one vezane za energetsku efikasnost, za kojima u BiH vlada veliki interes.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije