Svečanom akademijom obilježeno 487 godina rada Gazi Husrev-begove medrese

0
AA
Svečanom akademijom obilježeno 487 godina rada Gazi Husrev-begove medrese
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dževad Pleh

Svečanom akademijom u školskom amfiteatru u ponedjeljak je obilježeno 487 godina neprekidnog odgojno-obrazovnog rada Gazi Husrev-begove medrese, inače, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Bosni i Hercegovini i šire.

Gazi Husrev-begova medresa je jedina škola u Bosni i Hercegovini, a nema ih mnogo ni u svijetu, koja kontinuirano radi skoro 500 godina. Ova škola je obrazovala više hiljada ljudi koji su u bošnjačkom narodu širili islamski moral i nauku, nadživjela je dvije imperije, više različitih državnih poredaka i uspješno djeluje i danas.

Svečanosti u amfiteatru, koja je počela učenjem odlomaka iz Kur'ana te intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, prisustvovali su zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Enes ef. Ljevaković, muftije, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, direktor Gazi Husrev-begove medrese Dževad Pleh, direktori uprava pri Rijasetu Islamske zajednice u BiH, uposlenici škole i brojni gosti.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Efendija Ljevaković je odgovarajući na pitanja novinara rekao kako Gazi Husrev-begova medresa gotovo pola milenija radi u kontinuitetu, te kako je velika čast i odgovornosti biti dijelom te tradicije.

"Ovu školu su pohađali neki od najznačajnijih predstavnika našeg naroda, u njoj su predavali najistaknutiji alimi i učenjaci svoga vremena", rekao je Ljevaković, naglašavajući kako je ovo prilika da se osvježi sjećanje na velikog vakifa i osnivača škole Gazi Husrev-bega koji je iza sebe ostavio brojne hajrate koji i danas doprinose razvoju Bosne i Hercegovine.

487 godina sarajevske Gazi Husrev-begove medrese: Način rada koji odolijeva vremenu

487 godina sarajevske Gazi Husrev-begove medrese: Način rada koji odolijeva vremenu

"Gazi Husrev-begova medresa je jedna od naših najstarijih obrazovnih ustanova ne samo ovdje u Bosni i Hercegovini, nego i u regiji, pa sigurno bi se i brojne europske zemlje, univerziteti i fakulteti ponosili tako dugom tradicijom", rekao je Ljevaković.

Na svečanoj akademiji, pored ostalog, dodijeljena su posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove njenim svršenicima, a jedan od ovogodišnjih laureata je muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Muftija Fazlović istakao je kako Gazi Husrev-begova medresa predstavlja jedan vrlo značajan koncept po kojem ona odlikuje svoje svršenike.

"To je ta duhovna snaga, to je kultura koju baštini ova škola i svi mi učenici ove škole imamo svoj dug prema Gazi Husrev-begovoj medresi. Medresa svjedoči mogućnost sinteze intelektualnih i moralnih vrijednosti. U ovoj školi smo uvijek bili nadahnuti najboljim naukom koji je doprinio da iz ove škole izrastaju pojedinci čvrsto povezanog umnog i moralnog integriteta. Zato imamo istaknute svršenike Gazi Husrev-begove medrese, kako danas, kako u prošlosti, tako će biti ako Bog da i u budućnosti", rekao je Fazlović.

Obilježavanje 487 godina Gazi Husrev-begove medrese
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Obilježavanje 487 godina Gazi Husrev-begove medrese

Drugi laureat je Adnan Kadrić, naučnim savjetnik u Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu.

Direktor škole Dževad Pleh, ukazujući na značaj Gazi Husrev-begove medrese kao ustanove koja aktivno radi već skoro pola milenija, rekao je: "Gotovo je pola milenija otkako na ovim prostorima imamo institucionalno islamsko obrazovanje, odgoj i obrazovanje kroz Gazi Husrev-begovu medresu, kao i druge medrese."

Ovu godišnjicu Medresa dočekuje u realizaciji velikog projekta rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije ženskog odjeljenja škole.

Medresa je utemeljena na osnovama Gazi Husrev-begove vakufname iz 1537. godine. Vakufnama Gazi Husrev-bega čini trajnu osnovu organizacije i rada Gazi Husrev-begove medrese.

Proteklih godina uradili su pregled koji je pokazao da svršenici Gazi Husrev-begove medrese studiraju u 15 država na desetinama univerziteta, među kojima su i oni najprestižniji u svijetu.

Zgrada Gazi Husrev-begove medrese osmišljena je kao polivalentan i reprezentativan objekat u kome je centralno mjesto dato prostoru za nastavu (dershana), a nizovima krilnih prostorija namijenjen rezidencijalni karakter.

Obilježavanje 487 godina Gazi Husrev-begove medrese
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Obilježavanje 487 godina Gazi Husrev-begove medrese

Danas medresu pohađaju učenici osam muških i osam ženskih odjeljenja, iz svih krajeva Bosne i Hercegovine i njene dijaspore.

Program Gazi Husrev-begove medrese, od njenog utemeljenja do danas, bio je model prema kome su se radili programi drugih sličnih škola. Koncipiran tako da uključuje izučavanje tradicionalnih i racionalnih nauka, omogućavao je učenicima da stiču teološka, filozofska, pravna, filološka i egzaktna znanja.

Gazi Husrev-begova medresa spada među najstarije odgojno-obrazovne institucije u Europi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije