Počinje gradnja prve poslijeratne hidroelektrane

Anadolija
Počinje gradnja prve poslijeratne hidroelektrane
Svečanim otvorenjem gradilišta danas su zvanično počeli radovi na izgradnji Hidroelektrane "Vranduk", prve poslijeratne hidroelektrane u sistemu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH i prve na rijeci Bosni.

JP Elektroprivreda BiH potpisala je 8. januara ugovor s kompanijama Strabag AG Austrija i Končar – KET. Ugovor po sistemu “ključ u ruke” obuhvata izradu projektne dokumentacije, proizvodnju, isporuku i montažu opreme, izvođenje građevinskih radova, testiranje i puštanje u pogon postrojenja.

Hidroelektrana “Vranduk” je planirana kao protočno postrojenje derivacionog tipa sa više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Njena ukupna snaga iznosiće 19,6 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja električne energije 100 GWh, čime će biti povećan udio proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora s ciljem smanjenja emisije CO2 i ostalih zagađujućih materijala. 

Vrijednost ugovora je 57,4 miliona eura, a predviđeno vrijeme realizacije projekta je 45 mjeseci, sa očekivanim datumom puštanja hidroelektrane na mrežu 11.11. 2019. godine.

HE “Vranduk” se finansira sredstvima JP Elektroprivreda BiH i kreditima Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u Elektroprivredi BiH, kazao je da je obaveza Elektroprivrede kao javnog preduzeća da osigura dovoljne i sigurne količine konkurentne električne energije.

"Odgovornost Elektroprivrede je da kroz pokretanje investicijskog ciklusa osigura širu društvenu korist. U narednih pet godina Elektroprivreda će investirati preko dvije milijarde KM u izgradnju zamjenskih hidrokapacetita”, kazao je Salkić.

Predsjedavaći Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u obraćanju je izrazio uvjerenje da će se BiH iduće godine pretvoriti u jedno veliko gradilište.

"Ovo je rezultat šestogodišnjeg napora. Želim napomenuti da će za desetak dana biti prihvaćena aplikacija za kandidatski status (za članstvo BiH u EU). BiH se snažno pokrenula na svom evropskom putu. Slična stvar se desila kada je u pitanju NATO, usvojili smo bitne dokumente u junu što je sve pomalo prošlo nezapaženo zbog virtualnih priča o nekim referendumima. Krećemo danas sa velikom investicijom HE 'Vranduk', sljedeće godine sa velikim termoblokovima, sa izgradnjom dionica autoputa, brzih cesta. Mislim da će se BiH iduće godine pretvoriti u jedno veliko gradište", kazao je Izetbegović. 

Prema njegovim riječima, BiH je prva u regionu po ekonomskim pokazateljima.

"To običan građanin možda ne osjeti, ali imamo skoro 25.000 novozaposlenih u posljednjih 17 mjeseci. Definitivno idemo u pravom smjeru. Te sve stvari treba ubrzati da i obični građani sljedeće godine osjete snagu novog zamaha u BiH”, rekao je Izetbegović.

Predsjedavajući vijeća Ministara Denis Zvizdić je poručio da je izgradnja ove HE projekat kojim se povećava ukupna konkurentnost BiH i “kojim na jedan planski način počinje koristiti hidropotencijal, odnosno obnovljivi izvori energije kao ključni instrument i stvaranje ključne baze za napredak i dinamiziranje ekonomskog razvoja”.

“Ovim projektom i svim sljedećim, govorimo o narednim hidroelektranama, zatim Termobloku 7 koji će vrlo brzo početi s izgradnjom u Tuzli i drugim lokalitetima u BiH, postaćemo dio energetskog prostora Evrope. Počećemo da usklađujemo našu proizvodnju s evropskim standardıma i svakako ćemo povećati nivo konkurentnosti i u našoj regiji i u Istočnoj Evropi čime stvaramo ozbiljnu bazu i samim tim pozivnicu stranim investitorima da BiH jeste dobro i atraktivno područje za ulaganje”, kazao je Zvizdić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je napomenuo da postoje određene nejasnoće kada su u pitanju obnovljivi izvori energije i ulaganja u tradicionalne izvore.

"Službena evropska politika koju mi prihvatamo i čije energijske pakete moramo slijediti jeste obnovljivi izvor. Gotovo da je na stub srama stavljen ugalj. Međutim, činjenica je da bez uglja nema stabilnosti sistema. Zaista, obnovljivi izvori su potrebni, pogotovo vodni, koji su još i jeftini", kazao je Novalić.  

Dodao je kako je megavat električne energije proizveden iz vode oko 22, a korištenjem uglja oko 50 eura, te zaključio kako su projekti poput ovog dobri i iz razloga što utiču na balansiranje cijene električne energije koja umnogome ovisi od svjetskog tržišta. 

Svečanosti kojom je ozvaničen početak radova na izgrednji HE "Vranduk" osim Izetbegovića, Zvizdića i Novalića, prisustvovali su i delegat u Domu naroda PS BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, kao i ambasadori Hrvatske Ivan del Vekio i Austrije Martin Pammer, te predstavnici federalne vlasti, Zeničko-dobojskog kantona i Grada Zenice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije