Sve oštrije kritike iz BiH i EU: Zašto Sattler podržava Dragana Čovića?

11
Radiosarajevo.ba
Sve oštrije kritike iz BiH i EU: Zašto Sattler podržava Dragana Čovića?
Foto: Bljesak.info / Johann Sattler i Dragan Čović

Šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler je pod sve snažnijim je kritikama kako iz Bosne i Hercegovine, tako i iz Europske unije (EU) zbog popuštanja nacionalistima iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZBiH), ali i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji i ne kriju svoje težnje za podjelom Bosne i Hercegovine.

Piše: Faruk Vele

Nakon što su u zajedničkoj analizi za "EUobserver" dobri poznavatelji prilika na prostorima Balkana, Toby Vogel i Bodo Weber, upozorili da "u potrazi za brzim rezultatom u našoj zemlji, Evropska unija pokušava postići dogovor koji riskira učvršćivanje moći hrvatskih nacionalista koji se opiru potezima da zemlju učine funkcionalnijom", dolaze i nova saznanja koja potvrđuju ovakve teze.

Zašto smeta CIK?

Portal Istraga.ba prenio je tako da članovi Centralne izborne komisije BiH, navjerovatnije, neće biti dio interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH. Autor Avdo Avdić u svom tekstu konstatira da Sattler i Delegacija EU praktično podržavaju Čovića i Dodika.

I Vogel i Weber, također, navode da je ambasador Sattler razgovarao sa predstavnicima nacionalnih stranaka o promjeni Izbornog zakona zemlje, kako zahtijevaju sudske presude i vlastiti uvjeti EU, ali bez izmjene ustavnog okvira koji sadrži diskriminatorske odredbe o etničkoj zastupljenosti.

"Reforme koje je predložila hrvatska strana i koje čine osnovu pregovora, otškrinule bi vrata mogućnosti Republiku Srpsku, oni moraju dijeliti vlast s Bošnjacima u drugom entitetu, Federaciji BiH formiranja trećeg entitet, pored postojeća dva. To je dugogodišnji zahtjev hrvatskih tvrdolinijaša, koji tvrde da, iako Srbi imaju svoj entitet. Takav potez bi zacementirao poziciju HDZ-a, sestrinske stranke vladajućoj stranci u susjednoj Hrvatskoj, državi članici EU koja žestoko lobira za promjene Izbornog zakona", upozoravaju Toby Vogel i Bodo Weber, prenijeli su mediji. 

U razgovoru za Radiosarajevo.ba Avdo Avdić ističe da je određenim diplomatima u BiH, poput ambasadora Sattlera, bitno da u svojoj biografiji mogu navesti da su "riješili pitanje izbornog zakona u BiH, bez obzira na to što je to rješavanje, zapravo, nazadovanje".

"Odavno je već svima jasno da HDZ i SNSD ne priznaju legalitet i legitimitet ovog saziva CIK-a i da preko Suda BiH nastoje povratiti kontrolu nad tom institucijom. Vidjeli ste jučer da je i eroparlamentarka Viola Von Cramon upozorila da predstavnici EU u BiH podržavaju stavove Dragana Čovića kada je u pitanju izmjena Izbornog zakona BiH", kazao je Avdić za naš portal.

Nazovi Sredoja za rješenje

Podsjećamo, međunarodna zajednica predvođena OSCE-om zatražila je od Parlamentarne skupštine BiH formiranje Interresorne radne grupe koja bi se bavila izmjenama Izbornog zakona, vodeći računa, prevashodno, o presudama Međunarodnog suda za ljudska prava iz Strazbura i Ustavnog suda BiH.

Predloženo je da u tu Radnu grupu budu imenovani predstavnici Vijeća ministara BiH, Doma naroda BiH, Predstavničkog doma PS BiH i Centralne izborne komisije. Dom naroda BiH za sada je kandidirao Sredoja Novića, Barišu Čolaka i Muniba Jusufovića. Mada prijedlog još nije formaliziran, u ime Predstavničkog doma u Radnoj grupi bi trebali biti Alma Čolo, Snježana Novaković-Bursać i Borjana Krišto. Kako je pisala Istraga.ba, Vijeće ministara BiH nije predložilo svoje članove. No, članovima CIK-a kadrovi SNSD-a i HDZ-a ne dopuštaju da budu dio Interresorne grupe.

Prema poslovniku ranijeg saziva Interresorne radne grupe, sve odluke bi se morale donositi tako što bi najmanje dva člana iz reda svih konstitutivnih naroda glasali za odluku. To znači da bi postojao mehanizam etničke blokade donošenja bilo kakve odluke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije