Subašić o bombaškim dojavama: Ovo je cyber kriminal!

1
F. V.
Subašić o bombaškim dojavama: Ovo je cyber kriminal!
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Evakuiran i Općinski sud u Sarajevu

Policija Kantona Sarajevo, koja je od jutarnjih sati na nogama nakon serije dojava o navodnom postavljanju bombi u više osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo, te Vladi i zgradi Općinskog suda u Sarajevu, ovaj slučaj tretira kao terorističku prijetnju.

Stručnjak u oblasti sigurnosti, odnosno umirovljeni brigadir Vojne obavještajno-sigurnosne službe OS BiH, magistar politologije u oblasti međunarodnih odnosa i vojno-politički analitičar, Edin Subašić, kaže da slučajevi "dojava o postavljenoj bombi" zasigurno ne sadrže stvarnu sigurnosnu prijetnju, ali se radi o konkretnom cyber kriminalu.

"Ispostaviće se da su dojave bile lažne, odnosno da se radi o akcijama loših đaka kao i svakog proljeća pred kraj školske godine. Međutim, ovo sada je svojevrska eskalacija.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Vjerovatno su dojavljivači inspirirani ofanzivom cyber kriminalaca koji su u Srbiji nedavno napravili pometnju. Primjećuje se da su dojavljivači i ovdje sve agresivniji i sofisticiraniji", stav je Subašića.

Mladi su, podsjeća, danas sve educiraniji na polju informatike i "ne bih se iznenadio da su našli način da napadnu preko zaštićenih servera u inozemstvu".

"Dakle, bilo bi pretenciozno tvrditi da se radi o najavljenom cyber napadu na Bosnu npr. iz Rusije. Ali, u svakom slučaju, sigurnosne agencije moraju provesti ozbiljnu istragu, otkriti i sankcionirati počinioce kako bi zaustavili ovu igru.

Resursi koji se potroše na kontradiverzioni pregled škola su enormni i cjelokupna situacija prevazilazi karakter 'nestašluka' loših đaka", ističe sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

S druge strane, smatra on, dojave o "bombi" u sarajevskom sudu imaju mnogo ozbiljniju motivaciju.

"Tu se radi o svjesnom ometanju rada pravosuđa. Istraga o tome morala bi započeti pregledom imena optuženih osoba koje su kritičnog dana imale ročište na koje im se nije išlo. To je mnogo dublja priča iz domena organiziranog i koruptivnog kriminala. Dakle, u oba slučaja – i dojave u škole i u sudove morale bi imati konačni epilog", zaključio je Subašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije