Stručnjak za sigurnost o prijetećim porukama: Ovo je vrsta hibridnog rata protiv BiH

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za sigurnost o prijetećim porukama: Ovo je vrsta hibridnog rata protiv BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Miralem Kapetanović o prijetećim porukama

Policija Kantona Sarajevo je od jutranjih sati na nogama nakon serije dojava po navodnom postavljanju bombi u više osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo.

Piše: Faruk Vele

Kao i nešto ranije u Srbiji, ovakva serija dojava u glavnom gradu Bosne i Hercegovine dovela je do uznemirenosti građana. Posebice jer je mahom riječ o dojavama u osnovnim školama.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Miralem Kapetanović, sigurnosni stručnjak, koji je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru, kometirajući seriju dojava o postavljenim bombama u školama kazao je kako je "ovo jedna vrsta specijalnog, psihološkog, odnosno hibridnog rata protiv BiH".

"I jedna vrsta terorizma i da ne treba isključti nijedan motiv. Za sada ne znamo koje su namjere i ko su akteri ovih prijetnji. Cilj je svakako zastrašiti ljude i stvoriti nemir i nestabilnost u zemlji ili na određenom području, kao sada u Kantonu Sarajevo.

Treba i to reći, da mnogima, u zemlji ali i van BiH, odgovara ovakva haotična i nestabilna situacija", komentirao je Kapetanović za portal Radiosarajevo.ba.

Koautor knjige BiH i Zapadni Balkan – aspekti geopolitike i hibridnog rata u izdanju Atlantske inicijative dodaje da "ovi događaji imaju i elemente terorizma".

"Samim tim što u svom značenju terorizam predstavlja protivpravno nasilje praćeno izazivanjem panike i straha. Osim dodatnog angažovanja i troškova koje zbog navedenog snosi policija, ovakvim lažnim dojavama se među građanima stvara panika, šire dezinformacije i remeti funkcionisanje objekata u kojima su objavljene dojave (škole, sudovi, tržni centri, važni infrastrukturni objekti i sl.)", rekao je Kapetanović.

Prema njegovim riječima, ono što je zajedničko ovakvim dojavama jeste da se dojavljuje da je bomba postavljena uglavnom u objektima u kojima, po pravilu, boravi veliki broj ljudi.

"Tu dolazimo do problema ljudskih resursa jer se svi objekti ne mogu odjednom pretražiti, što zahtijeva veliki broj dobro obučenih stručnjaka iz kontradiverzione zaštite (KDZ). Učestale dojave o podmetnutim bombama stvaraju osjećaj nesigurnosti čak i kod onih građana koji imaju razvijenu bezbjednosnu kulturu.

Dojave o podmetnutim bombama treba krajnje ozbiljno i profesionalno posmatrati, pogotovo što stižu sa područja drugih država i nepoznatih e-mail adresa i za šta se koristi sofisticirana tehnologija, pa ih je teško otkriti", istakao je Kapetanović.

Upozorio je da je najgore ako postanemo ravnodušni na ovakve događaje, i bez provjere zaključimo da se radi o lažnoj dojavi o podmetnutoj bombi.

"Trenutno je najveća obaveza na bezbjednosnom sektoru (SIPA, policija), ali i na Obavještajno- sigurnosnoj agenciji BiH (OSA BiH), koja bi trebala da sačini bezbjednosnu procjenu svih vitalnih parametara u državi kao i pojedinačne procjene po potrebi. Najvažnije je da OSA BiH ima kapacitete (ljudske, tehničke i stručne) da to učini. U svemu tome je vrlo značajna i saradnja sa partnerskim službama drugih zemalja, jer većina prijetnji dolazi iz inozemstva", zaključio je Kapetanović u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Prijeteća poruka stigla je danas i u zgradu Općinskog suda u Sarajevu.

Podsjetimo, jutros su ovakve poruke stigle i u brojne sarajevske škole, a jednu je zaprimila i Vlada Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije