Stoltenberg i Ivanić: BiH donirala velike količine oružja za borbu protiv ISIL-a

E. H., L. R.
Stoltenberg i Ivanić: BiH donirala velike količine oružja za borbu protiv ISIL-a
Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg stigao je danas u Sarajevo, gdje se susreo s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U cilju napretka Bosne i Hercegovine na putu ulaska u NATO savez, Stoltenberg je stigao u glavni grad naše države kako bi se sastao s većinom predstavnika državne izvršne i zakonodavne vlasti, kako bi razgovarali o tekućim pitanjima iz oblasti sigurnosti svih aspekata koji su važni za pristupanje BiH u NATO savez.

Nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, Jens Stoltenberg i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obratili su se javnosti, a Ivanić je kazao:

"Upoznali smo Stoltenberga s političkom situacijom u BiH, odnosno da postoji konsenzus da se što prije aktivira pristup NATO-u. U Predsjedništvu je prethodne godine usvojen plan implementacije pregleda odbrane, što je plan za spremanje rasporeda Oružanih snaga u narednim godinama. Dakle, postignuti su veliki procesi koje smo trebali uraditi zbog sebe a ne zbog NATO-a, a slijedi i knjiženje imovine."

Na pitanje kad bi BiH mogla ući u NATO, Ivanić je odgovorio riječima kako je rano "govoriti o tome da li ćemo ući u NATO, jer to će vjerovatno dočekati neke druge generacije".

"Idemo da se organizujemo u onome u čemu imamo dogovor da modernizujemo naše trupe i napravimo važne reforme."

Ivanić je najavio i zajedničku vježbu u Tuzli u decembru, a naglasio je i: "Danas sam izrazio snažno opredjeljenje BiH da učestvuje u regionalnoj saradnji, te da smiruje sve situacije u regiji, kao i to da BiH ima namjeru učestvovati i dalje u mirovnim misijama. Zajedno nastavljamo borbu protiv tzv. Islamske države i donirali smo velike količine oružja u tu svrhu."

Ivanić je dodao kako BiH prati sve što se dešava u vezi s učešćem bh. državljana na stranim ratištima: "Taj broj je jedno vrijeme rastao, ali kaznama i raznim mjerama, taj broj je drastično smanjen. Naše sigurnosne agencije dobro prate njihov povratak s ratišta i to je dobar primjer, a obaveza svih nas je da se borimo protiv ekstremističkih utjecaja ma iz kog izvora dolazili i mene raduju potezi religijskog, naučnog i političkog vrha Bošnjaka koji su se ogradili od toga."

"Drago mi je biti nazad u Sarajevu. Već dvije decenije pomažemo stabilnost u ovom regionu i veoma cijenimo partnerstvo sa BiH koje je važno, kako za BiH tako i za NATO. Želio bih se zahvaliti BiH za svu saradnju tokom godina, posebno u borbama protiv internacionalnog terorizma i u mirovnim misijama u Afganistanu. Vaše trupe se mijenjaju 'nabolje' i pokazujete spremnost da dijelite sve ono što doprinosi sigurnosti u svijetu.

Danas smo razgovarali o reformama u BiH i podržavamo sve ono što je postignuto, posebno u odbrambeno-sigurnosnom sektoru, kao i plan provedbe pregleda odbrane koji je jučer usvojen. Sve ove napretke pozdravljam i pozivam vas da učinite još i više! Sada je vrijeme da svi lideri, u interesu svih nas i svih državljana, postignu dogovor, a mi ćemo to znati cijeniti u našoj NATO porodici, a BiH je sve bliže NATO-u i EU", rekao je Stoltenberg nakon sastanka u Predsjedništvu.

Na novinarsko pitanje o tome da NATO ima spremne trupe za reakciju u slučaju sukoba bilo koje vrste u BiH, Stoltenberg je kazao: "Mi nemamo namjeru da se uključujemo u sukobe unutar BiH, to nije naša nadležnost. Mi smo tu da podržimo i održimo suverenitet, ali se nećemo nikada uključiti u sukobe."

Nastavio je i riječima kako je NATO tu da zadrži mir, te istaknuo kako NATO i njihovi partneri čine sve da smire eventualne tenzije kako bi izbjegli bilo kakve sukobe u ovoj regiji. "Najbolji način da to učinimo jeste da nastavljamo razvoj sigurnosti u BiH i da nastavimo s reformama."

Ivanić je na to dodao kako "samo mi možemo prouzrokovati destabilizaciju, ali i stabilizaciju, to nam ni NATO ne može nametnuti ako mi to ne želimo."

Nakon ove press konferencije Stoltenberg će se danas sastati i s članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, Zajedničkom komisijom za odbranu i sigurnost BiH, Komisijom za vanjske poslove Predstavničkog doma, Komisijom za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda, te sa delegacijom Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a i delegacijom Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH.

Stoltenberg, odgovarajući na pitanje reportera Wall Street Journala, kazao je kako su vidjeli nekoliko izvještaja kako se utjecaj Rusije sve više povećava na Zapadnom Balkanu, posebno u Srbiji.

"Mi smo svjesni toga i blizine utjecaja, stoga radimo s našim partnerima i njihovim obavještajnim službama, kako bismo spriječili bilo kakve neželjene situacije. Reforme, modernizacija i jačina sigurnosnih institucija najbolji su način da to postignemo i to će biti definitivno naš cilj i u narednom periodu na Zapadnom Balkanu", odgovorio je generalni sekretar NATO-a.

Ivanić je u tom kontekstu dodao: "Otkad sam ja u politici u BiH, a to je dugo, BiH nikada nije bila velika tema predsjednika SAD-a. Tako vjerovatno neće biti ni u eri (Donalda) Trumpa. Nama će se najviše baviti birokrate u ministarstvima. Osim ako ne napravimo nešto što bi bilo zanimljivo svima, u lošem smislu. Nama će se najviše baviti Brisel i institucije EU koje ovdje imaju najveći utjecaj."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije